‘Waldrave is echt puur ons’

0
332
Buitenpost - de doelleazen

De Doelleazen brengen tweede album uit

BUITENPOST – Begin april kwamen De Doelleazen met hun tweede album: Waldrave, de opvolger van het album ‘De beuk deryn’. ‘Op dit album laten we meer van onszelf zien, laten we meer zien wat we kunnen en waartoe we in staat zijn’, vertelt Ronald, één van de dj’s van De Doelleazen. ‘We hebben onszelf overtroffen op dit album.’
Vijf jaar geleden begonnen Ronald en Sybren als De Doelleazen. ‘Het begon als één grote grap. We waren altijd al bezig met muziek, en we wilden eens een keer iets doen wat nog niet eerder gedaan was. Toen kwamen we met een happy hardcore-versie van ‘De mem fan Doutzen’ van Strawelte’, vertelt Ronald.
Het werd een daverend succes, iets wat Ronald en Sybren nooit hadden durven vermoeden. Wat volgde was een remake van het nummer ‘Strjitlizzer’ van de band Bricquebec, wat nog een groter succes werd dan ‘De mem fan Doutzen’. ‘Deze muziek is vrij uniek, want Friese muziek is over het algemeen muziek met een gitaartje, bijna een beetje Iers qua sound. Happy hardcore in het Fries bestond nog niet. Daarmee waren we echt de eersten’, aldus Ronald. ‘We hadden nooit kunnen denken dat we een paar jaar later al meer dan één miljoen Youtube-hits zouden hebben’.
De muziek van De Doelleazen werd al snel opgepikt in clubs, discotheken en kroegen, op de lokale radiozenders en Omrop Fryslân, en later ook door Giel Beelen van 3FM. ‘Dat was wat mij betreft zeker een mijlpaal’, vertelt Sybren. ‘Als Giel Beelen iets vet vindt, dan zegt hij dat. Maar vindt hij het niks, dan kan hij je ook zo afbranden. Hij kan je maken en breken. Gelukkig vond hij het super, en dat liet hij duidelijk merken. Dat heeft ons wel het laatste zetje gegeven om in Friesland echt door te breken’, vertelt Sybren.
Inmiddels staan de heren regelmatig op podia door heel Friesland. Ook op de grote podia, zoals die van Aaipop en het Befrijdingsfestival, stonden de heren al meerdere keren. ‘De eerste keer op Aaipop was wat mij betreft een hoogtepunt. Toen besefte ik pas hoe groot het bereik van De Doelleazen in korte tijd was geworden. Voordat we het podium opkwamen hoorden we het publiek massaal zingen: ‘Ja de mem, ja de mem, ja de mem, de mem fan Doutzen’! Het werd één groot feest!’vertelt Ronald.
De CD Waldrave ligt dichtbij Ronald en Sybren. ‘We hebben dit keer gekozen voor iets wat puur ons is. Heel veel 90’s invloeden, maar niet alleen maar happy hardcore. Als toegift staat er zelfs het nummer ‘Strjitlizzer’ als reggaeversie op,’ vertelt Ronald. ‘Alleen maar happy hardcore is wat ons betreft wat te beperkt. We doen veel meer dan dat, maar wel altijd met een elektrische jaren ’90 sound.’
Op de CD staan wederom een aantal leuke samenwerkingen met andere Friese artiesten. De zangeres van Bricquebec, Else, zong het nummer ‘4 oere’ en ‘Juste snaar’ in. ‘4 oere’ is een cover van het nummer ‘Promise me’ van Beverly Craven. Ook De Hûnekop en Strawelte zijn op de CD te horen. Daarnaast werkten Sybren en Ronald samen met Wim Cnossen, een doedelzakspeler uit Buitenpost voor het nummer ‘It lûd ut de Wâlden’.
Het meest bijzondere aan het album is wellicht de samenwerking met de Party Animals. ‘De Party Animals zijn echt onze jeugdhelden. Toen ik een mannetje van een jaar of acht was was Aquarius op de radio, en nu werkten we met deze mannen samen. Dat was wel heel bijzonder, maar op een gegeven moment wordt het ook weer normaal’, vertelt Ronald.
De reacties op het nieuwe album zijn vooralsnog lovend. ‘We hebben nog geen wanklank gehoord. En daar zijn we heel blij om, want het heeft nogal wat zweetdruppels gekost. Dat was bij het eerste album wel anders, toen maakten we gewoon een album van materiaal wat al klaar was. Nu hebben we maandenlang gewerkt om het perfecte product neer te zetten,’ aldus Sybren.
Wie denkt dat De Doelleazen het enige is waar de dj’s zich mee bezig houden heeft het mis. ‘Mensen denken wel eens dat wij ‘De Doelleazen’ zijn en dat dat alles is wat we doen. Maar dat is niet zo, De Doelleazen is slechts één project van wat we doen. We hebben een studio waar mensen platen op kunnen laten nemen, wat wij vervolgens produceren, daarnaast maken we ook promotievideo’s, zijn we van huis uit dj, en zijn er nog veel meer dingen die we kunnen doen op audiovisueel gebied’, aldus Ronald.
Met De Doelleazen willen Ronald en Sybren de Friese taal en de Friese muziek een boost geven. ‘Voor jongeren was er nog weinig Friese muziek waar zij zich prettig bij voelden. We denken dat we daar wel een gat hebben gevuld. En zolang het leuk blijft, gaan we hier mee door.’
Waldrave is te koop via de website www.dedoelleazen.nl.