Arina Havinga

0
347
arina havinga

Stichting Tsjernobyl
Kinderen Noordhorn
“Dit jaar is het 28 jaar geleden dat de kerncentrale van Tsjernobyl, in het huidige Oekraïne, werd getroffen door een explosie. Er zijn vele jaren verstreken na de ramp en het is  nog steeds niet duidelijk hoeveel doden de tragedie heeft geëist en wat de precieze gevolgen zijn voor de gezondheid van de bewoners in de wijde omtrek. Wat wel bekend is, is dat kinderen in de omgeving er nog altijd de nadelen van ondervinden. Veel kinderen uit de omgeving van dit gebied hebben een groeiachterstand, bloedarmoede, verminderde weerstand, schildklier,- en buikklachten, bot pijn en ze zijn snel vermoeid. Voor dertig Wit-Russische kinderen rond negen jaar, organiseren wij vakanties bij gastgezinnen in Nederland, van 20 september t/m 10 november In deze periode wordt hun aangetaste weerstand verbeterd doordat ze buiten het besmette gebied verblijven. Ook krijgen ze hier op een ontspannen manier bijbelonderwijs. Er reizen twee Russische leerkrachten mee, die tijdens het verblijf in Nederland zorg dragen voor het dagelijks onderwijs van de kinderen. Zij maken een onvergetelijke reis mee, die misschien wel de enige in hun leven is. Volgens de artsen daar is het duidelijk merkbaar als een kind in Nederland is geweest, de gezondheid gaat vooruit. Om dit voor elkaar te krijgen is er heel wat geld nodig, maar liefst 20.000 euro. Het is ons altijd nog gelukt om dat bij elkaar te krijgen. Ik ben nu twee jaar voorzitter van de stichting en we hebben zelf ook twee jongens in huis gehad. Eerst is dat wel spannend, het is toch communiceren met handen en voeten. Op den duur draaien de kinderen gewoon mee in het ritme van het gezin, dan gaat het vanzelf. Ieder gezin krijgt een plaatjesboek met de woordjes erbij. Of ik ook wat bijleer? Nou, Russisch onthoud ik slecht, haha. Er is een gastoudercommissie die de gezinnen begeleidt. De helft van de gezinnen heeft ervaring, de andere helft niet. We zoeken nog een stuk of tien gezinnen, maar ook hiervoor geldt: het lukt ons altijd om dat voor elkaar te krijgen. Qua locatie was het dit jaar nog wel even spannend. Door het samengaan van de scholen was er geen leslokaal meer voor ons. Nu mogen we het dorpshuis in Noordhorn gebruiken, daar zijn we super blij mee.” Voor meer informatie kijk op de site: www.tsjernobylkinderennoordhorn.nl of steun ons d.m.v. een gift op banknr. NL06RABO0348656068.