Leerlingen blij “iets te kunnen doen”

0
215
Aduard Bloemetjes planten

Aduard klaar voor 4 mei herdenking

ADUARD – Een dorp waar altijd uitgebreid aandacht wordt besteed aan de dodenherdenking op 4 mei, is Aduard. Dat heeft alles te maken met het actieve 4 mei comité aldaar. Mede door hun inzet krijgt de basisschooljeugd een les over de oorlogstijd in Aduard en eens in de twee jaar bezoeken de leerlingen kamp Westerbork. Ook onderhouden de leerlingen het monument aan het Kaakheem. Vorige week waren Raymond, Rico, Thomas en Bas van de Samenwerkingsschool Aduard daar aan het werk. Ze maakten het oorlogsmonument schoon en ook werden er nieuwe plantjes gepoot. “We vinden het fijn om ook iets te kunnen doen”, zeggen Thomas en Raymond, terwijl ze met een borstel de stenen schoonmaken.
Woensdagochtend, het zonnetje schijnt als de leerlingen bezig zijn bij het monument. Ze worden geassisteerd door Robert Luttje en Klaas Hummel van de gemeentelijke wijkpost in Aduard. “Dit is leuker dan op school zitten”, vinden de jongens. Ook voorzitter van het comité Roelf Pijpker en bestuurslid Nicolette Arnold waren aanwezig om wat uitleg te geven over de namen op het monument. “Veel mensen zijn in Aduard omgekomen puur omdat ze op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats waren”, legt voorzitter Pijpker uit. Harm Drost bijvoorbeeld. Zijn naam staat ook op het monument. “Als je het over pech hebt, is dat een goed voorbeeld. Hij kwam hier met de boot door het kanaal. Die werd gebombardeerd door een vliegtuig.”
Behalve stomme pech, waren er ook Joden in Aduard die moetwillig naar de kampen zijn gestuurd. Daar is huisarts Cohen een voorbeeld van. Albert Harkema is omgekomen omdat hij meedeed aan de melkstaking in 1943. Eerst opgepakt en later gefusilleerd in het dorp zelf. “Zo heeft iedere naam op het monument een verhaal”, vertelt Pijpker. “Van al die mensen hebben we ook foto’s. Zo krijgen al die namen op het bord een gezicht.”
Eens in de twee jaar geeft het comité een les op de scholen over de namen op het bord. Het andere jaar gaan groep 7 en 8 naar Kamp Westerbork. “Zo krijgt ieder kind die naar school gaat in Aduard én Westerbork mee én de verhalen over de oorlog in Aduard”, vertelt Nicolette. Zij is bij het bestuur gekomen toen ze als begeleidster mee ging met de klas van één van haar eigen kinderen. “Ik dacht toen direct: wat een goed werk doet dit comité. Het is een duidelijke markering in onze geschiedenis en daarmee een mooi instrument om kinderen bewust te maken.” Voorzitter Pijpker sluit zich daar bij aan. “We kunnen veel leren van onze geschiedenis. Zoiets moet natuurlijk nooit meer gebeuren en ook laat het ons zien dat we heel blij mogen zijn met wat we nu hebben.”
Thomas en Raymond vinden het goed dat er op hun school zoveel aandacht wordt besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Nu ze de verhalen kennen van de omgekomen slachtoffers in Aduard steken ze maar wat graag hun mouwen uit de handen. Als Thomas antwoord geeft op de vraag hoe Westerbork was, zegt hij eerst ‘leuk’. Direct verbeterd hij zichzelf. “Nouja, leuk. Dat is niet helemaal het goede woord. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel mensen daar zijn weggevoerd.” Gelukkig blijft het voor de kinderen een ‘ver van mijn bed show’. En dat is toch waar het 4 mei comité in Aduard het voor doet. “Opdat wij niet vergeten en dat zoiets nooit meer gebeuren mag.”
De herdenking met gepaste muzikale bijdragen en gesproken woord vindt plaats in de Abdijkerk en start om 19.00 uur. Germ Geersing levert dit jaar een gesproken bijdrage tijdens deze herdenking. Om 19.45 uur wordt de herdenking voortgezet bij het monument met aansluitend 2 minuten stilte.