Vrijmarkten Koningsdag traditioneel druk bezocht

0
154
Koningsdag 1

SURHUISTERVEEN/KOLLUM – Op de allereerste Koningsdag die gevierd werd in Nederland was eigenlijk niets nieuw. Afgezien van de verandering van de datum en de verandering van de naam was het Oranje-feest als vanouds. Vrijmarkten in het hele land, traditionele spellen als blikgooien en verenigingen en stichtingen die deze dag aangrijpen om geld in te zamelen voor het goede doel of te laten zien wat zij kunnen. In Surhuisterveen ws geen parkeerplek onbenut gebleven. Honderden mensen gingen naar het vrijmarktterrein bij ’t Suyderhuys en zwembad Wettervlecke. Het zwembad werd op deze dag ook voor de eerste keer dit seizoen geopend, waarbij een nieuw speeltoestel werd onthuld. Verscheidene goede doelen presenteerden zich op deze vrijmarkt. Zo waren de fietsers van Fiets voor een Huis present en werd er druk gecollecteerd voor het hertenkamp.
In Kollum was er eveneens een grote vrijmarkt. Het brandweerkorps, altijd druk in de weer voor een partnergemeente in Roemenië, verkocht loodjes ten bate van hun volgende reis naar Roemenië. Deze week vertrekt er een delegatie van de spuitgastennaar Roemenië, waar ze opnieuw brandweerspullen zullen doneren. Spullen, die in Nederland vaak al afgekeurd zijn, maar nog prima gebruikt kunnen worden. De turnvereniging C.G.V. Wardy had in de winkelstraat een lange turnmat uitgerold en had een clubje meisje zo enthousiast gekregen om hier voor het publiek hun kunsten te vertonen. Ouders waren in de weer om spullen te verkopen, ten bate van de verenging.
Even verderop stond de Lionsclub Lits en Lauwers met een stand vol boeken. Voor slechts een euro kon je een boek kopen, waarvan de gehele opbrengst naar stichting de Vrolijkheid in Burgum ging. De Vrolijkheid zorgt ervoor dat kinderen in asielzoekerscentra gedurende hun verblijf in het AZC even gewoon kind kunnen zijn.

Koningsdag 2 Koningsdag 3 Koningsdag 4 Koningsdag 5 Koningsdag 6 Koningsdag 7 Koningsdag 8