VZ2000 overweegt boycot gemeenteraadsvergaderingen

0
248
Ytsen van der Velde 2013

“Dit hoort niet thuis in een democratie”

GROOTEGAST – De lokale partij VZ2000 overweegt niet meer op te komen dagen in de gemeenteraad van Grootegast. Volgens voorman Ytsen van der Velde is het verschijnen nutteloos als de rest van de raad toch niet naar zijn plannen luistert. Met name het CDA krijgt er van langs. Deze partij ging niet met VZ2000 om tafel na de verkiezingen. De overige partijen zijn verbaasd.

Enkele weken geleden haalde de gemeenteraad van Bedum regionaal het nieuws toen bekend werd dat de partij Gemeentebelangen niet meer zou komen opdagen bij de raadsvergaderingen. De partij voelde zich buitengesloten na de gehouden collegeonderhandelingen. De situatie is vergelijkbaar met die zich nu in Grootegast voordoet. Ook daar overweegt een lokale partij niet meer te verschijnen.Volgens voorman Van der Velde is de reden niet moeilijk te raden. “Het CDA weet hier precies hoe het allemaal moet. Alles waar wij mee komen zal van tafel worden geveegd. Ook drukken ze hun eigen wil door. Kijk naar die 30 illegale paardenbakken. Laat de gemeente die gewoon legaliseren en de paardjes er, tenzij de buren er last van hebben, lopen.”
De frustratie bij de voorman is groot. “Ook al is een voorstel waar wij mee komen nog zo serieus, ze zullen ons niet de kans geven om ermee te komen.”

Hoewel de partij een boycot van de raadsvergaderingen overweegt, wil Van der Velde zich wel voor de inwoners blijven inzetten. “Dan regelen we zaken wel via de pers en gaan we veel schriftelijke vragen stellen.” Hij verwacht daarvoor de steun van zijn achterban te krijgen. “Zoals ik het nu inschat is het wel duidelijk,” zegt hij.

De overige raadsfracties reageren verbaasd. “Ik vind het heel jammer,” zegt Hielke Westra (CDA). “Op deze manier hoort het niet thuis in een democratie. Het is ook jammer dat het weerwoord niet is afgewacht.” Westra wijst erop dat zijn fractie na de verkiezingen grotendeels vernieuwd is. “Ik heb geen enkele zin om een raadsperiode in te gaan waar vier stoelen onbezet blijven.” Volgens Westra is een gesprek altijd mogelijk.

Myra Eeken (PvdA) noemt de opstelling ‘niet heel origineel’ en ‘kinderachtig’. Volgens de sociaaldemocraat verdient de partij een plek aan de raadstafel. “Ze hebben een hoop stemmen te vertegenwoordigen. De raadszaal is de plek waar je dat kunt doen. Volgens mij is de krant daar niet voor bedoeld. VZ heeft de vorige keer haar punt gemaakt door weg te lopen. Als ze nu helemaal wegblijven zijn ze nog minder geloofwaardig.” De overige oppositiepartijen GroenLinks en de VVD geven aan niet op te zullen stappen. De ChristenUnie was niet bereikbaar voor commentaar.

Op sympathie kan de partij ook niet rekenen bij burgervader Kor Dijkstra (CDA). Hij noemt de actie ‘kopieergedrag’. “Op 27 maart zijn ze bij hun installatie weggelopen en na die tijd heb ik niks meer van gehoord. Wat mij wel opviel was dat de raadsleden Beute en Westerhof aanwezig waren bij een raadsinformatieavond op 19 april. Toen heb ik van deze plannen niks gemerkt.” Dijkstra zegt dat het gemeentebestuur zeker de vragen van VZ2000 zal beantwoorden. De partij heeft daar volgens het Regelement van Orde ook recht op. “Wat ik mij wel afvraag is wat het effect van het stellen van vragen is als je vervolgens niet in de raadszaal aanwezig bent als de antwoorden besproken worden.”

Als de partij een spervuur aan vragen op het gemeentehuis afvuurt, overweegt Dijkstra hier een stokje voor te steken. “Als het echt de pan uitrijst moeten we ons op het regelement beraden. Dan wordt het namelijk een pesterij en niet politiek bedrijven. Ik wil niet dat hierdoor het ambtelijk en bestuurlijk apparaat lam gelegd wordt. Mocht het wel zover komen, dan zal ik met voorstellen komen. Daar kun je vergif op innemen.” Dijkstra schat dat het beantwoorden van een schriftelijke vraag gemiddeld twee arbeidsuren kost.