‘Als wij oude mannetjes zijn bestaan we nog’

0
235
SONY DSC

Coverband GEAR bestaat tien jaar

KOLLUM – Hoe vreemd kan het lopen: De één komt bij de ander een vaatwasmachine repareren en prompt ontstaat er een band, die inmiddels tien jaar bestaat. GEAR, bestaande uit Germ Tuinstra, Ed Tiggeloven, Auke Koolstra en Ronald Boxum, repeteert al tien jaar bij Ed thuis in de garage. Iedere donderdagavond zijn de vier vrienden met elkaar aan het musiceren. Iedere donderdag, uitgezonderd de vakantietijd. ‘Ik denk dat we in die tien jaar misschien maar vier keer gemist hebben. Het is voor ons niet alleen repeteren, maar ook bij elkaar zijn als vrienden en doen wat we leuk vinden. In de zomer hebben we een stop van een flink aantal weken, omdat ieder om de beurt op vakantie gaat. Dan is het echt even afkicken op donderdagavond,’ zegt Ronald.
De buren ondervinden geen hinder van de muzikanten, want sinds een paar jaar musiceren zij met elektrische instrumenten, waardoor de muziek alleen door een koptelefoon te beluisteren is. ‘Sommige buren vonden het zelfs jammer dat we waren overgestapt naar elektrische instrumenten. Dan vroegen ze: ‘Zijn jullie er soms mee gestopt? We horen jullie nooit meer repeteren!’ vertelt Ed. ‘Maar we zijn er nog steeds, en als het aan ons ligt gaan we ook nog heel lang door!’
In de tien jaar dat GEAR bestaat hebben de bandleden al heel wat samen beleefd. Op menig bruiloft zorgden zij ervoor dat het bruidspaar het feest van hun leven had, menig kroeg werd plat gespeeld en ook grotere podia schuwden zij niet. ‘We treden met name op in de drie Noordelijke provincies, maar we hebben ook wel eens in Utrecht opgetreden,’ vertelt Auke. Wanneer gevraagd wordt naar hoogtepunten noemen de vier mannen het ene naar het andere hoogtepunt. ‘Koninginnedag in Beetsterzwaag, op een podium voor tweeduizend mensen, Sail Kollum, in een kroegje in Dedemsvaart, we kijken op alles met plezier terug,’ aldus Germ. Dieptepunten waren er maar weinig, maar de mannen zijn het er eensgezind over eens dat dat de bruiloft was waar wegens een sterfgeval in de familie maar achttien mensen bij aanwezig waren. ‘Dan doe je wat je kunt, maar de sfeer krijg je er niet in.’
GEAR kent een zeer uitgebreid repertoire, met met name muziek uit vervlogen jaren zoals van CCR en Doe Maar. Maar ook hedendaagse muziek, zoals van Amy Mc Donald en Guus Meeuwis, schuwen de mannen niet. ‘Momenteel treden we echter te weinig op. Je kunt echt merken dat het crisis is, het boeken van de topbands gaat wel door, en bands die voor niks willen spelen krijgen de kans ook wel, maar de middenklasse, waar wij onder vallen, valt momenteel wat buiten de boot. Ons streven is om gemiddeld zo’n twaalf keer per jaar op te treden, maar daar komen we momenteel niet aan toe. We hopen wel dat dat snel weer aantrekt, want optreden en repeteren is niet hetzelfde. Wij willen ook gewoon graag op de bühne staan!’ aldus Ronald.
Voor de bandleden van GEAR staan er ook nog cd-opnames in de ijskast. ‘We waren al begonnen met de opnames van een eigen cd, toen we door Hepie Koelstra uit Twijzelerheide werden gevraagd te assisteren bij de opnamen van haar mini-cd. Dat project hebben we toen voorrang gegeven. Het nummer ‘Mi Vida Loca’ is zelfs op een verzamel-cd in Amerika terecht gekomen,’ vertelt Ed. ‘Maar nu dat project er op zit willen we weer aan de slag met onze eigen cd. Het maken van een cd maakt je weer scherp, dan hebben we weer iets om naartoe te werken. En dat is wel nodig nu de optredens op een wat lager pitje staan.’