Bijeenkomsten over eigen glasvezelnetwerk

0
146

ACHTKARSPELEN – Er bestaan serieuze plannen voor een eigen glasvezelnetwerk door de gehele gemeente Achtkarspelen. Dit netwerk wordt voor het grootste deel eigendom van de inwoners en bedrijven en zorgt ervoor dat zowel de dorpen als de buitengebieden profiteren van de verbinding. Het bedrijf iipen gaat met de bewoners aan de slag om zo snel mogelijk tot aanleg over te gaan op basis van het OpenNet model. Hierbij wil men graag samenwerken met bestaande initiatieven. De trend is momenteel dat kabelbedrijven niet investeren in een gebied als geheel, maar alleen de plaatsen waar ze snel een investering kunnen terugverdienen. ‘Dat vinden wij een ongezonde ontwikkeling, zeker ook omdat het niet nodig is’,  aldus Huub van Ettekoven, gebiedsontwikkelaar van iipen en mede-eigenaar van OpenNet. Van Ettekoven stelt: ‘Door een ontwikkeling van het buitengebied samen met de dorpskernen te doen vallen de gemiddelde kosten bijzonder mee, zonder dat er overheidssubsidie bij moet. Dat hebben we eerder gezien in Zweden en Oostenrijk en passen we nu in Nederland ook in Drenthe, Groningen, Noord-Holland en Gelderland toe. Wij helpen een gebied om tot een eigen netwerk te komen en huren dit daarna terug, waardoor het gebied direct gaat verdienen. Voor Achtkarspelen zijn er verschillende interessante mogelijkheden en routes in kaart gebracht.’ De komende tijd zal iipen en OpenNet in samenwerking met mensen uit de dorpen meerdere bijeenkomsten organiseren om de stappen en de voordelen uit te leggen. De precieze data worden gecommuniceerd via de lokale media, de website www.achtkarspelenverbindt.nl en sociale media.