Bloembermen aan Hornpad ‘wreed afgemaaid’

0
110

DEN HORN – Verschillende fietsers die vorige week over het Hornpad reden tussen Zuidhorn en Enumatil schrokken zich een hoedje: De bloemen daar in de berm zijn ‘wreed afgemaaid door een professionele maaimachine’, zo laat mevrouw Mullié aan De Streekkrant weten. Is het een blunder of een grote vergissing?, vraagt de betrokken fietser zich af.
Na navraag bij de gemeente blijkt het inderdaad om een misverstand te gaan.
De gemeente heeft de afgelopen tijd veel verzoeken binnengekregen van fietsers om de bermen van de fietspaden te maaien. Door het groeizame weer staat de begroeiing in de bermen erg hoog. Lastig bij het fietsen, want dan zwiept er van alles tegen de benen. Normaliter maait de gemeente de eerste slag pas in juni, waarna in september de ‘tweede slag’ volgt. De gemeente heeft een loonbedrijf de opdracht gegeven de bermen langs de fietspaden te maaien. Op een gegeven moment kwamen er reacties vanuit de omgeving van Den Horn, dat ook de berm langs het Hornpad werd gemaaid. De gemeente heeft het maaien daar direct stopgezet, maar toen was een groot deel van de berm al gemaaid.
Tot grote spijt van mevrouw Mullié. “Onderweg kwam mij een grasmaaier achterop, die ik liet passeren. Ter hoogte van het Hornpad had de chauffeur het paaltje naar beneden gehaald, opdat hij met de trekker op het pad kon komen. Op dat moment dacht ik: ‘moet ik deze man tegenhouden’.
Ik overwoog dit, maar reed niettemin door. Later hoorde ik de machine aanslaan. Op de reis terug van Enumatil naar Zuidhorn werd mijn bange vermoeden waarheid.
Ik voel mij niet alleen gefrustreerd, maar ook schuldig. Ik had achteraf bezien met die jongen in gesprek gemoeten en naar de naam van de opdrachtgever moeten vragen. Ik kan u niet vertellen hoe mooi die bloembermen aan het worden waren; een brede variëteit aan soorten en de meesten moesten nog in bloei komen. Verleden jaar zijn die bermen met speciaal aangekocht zaad bewerkt, opdat het een geurige en fleurige aanblik zou geven en ook nog zou dienen voor insecten. Het zaad sloeg goed aan en ieder genoot van de pracht.”
Ook de gemeente betreurt de gang van zaken. Een woordvoerder laat weten: “Hoewel er geen afspraken zijn gemaakt over het wel of niet maaien van deze bloemrijke berm, vinden we het als gemeente jammer dat de berm voor een deel is gemaaid. In het najaar beleggen we daarom een overleg met inwoners, boeren en omwonenden van Den Horn over het onderhoud van deze berm.”