Burgemeester Swart: “Het hele centrum knapt er gigantisch van op”

0
180
Zuidhorn Parkeergarage

Dorpsvenne nu echt bijna klaar

ZUIDHORN – De parkeergarage aan de Dorpsvenne wordt deze week in gebruik genomen. Vorige week namen burgemeester en wethouders alvast een kijkje en burgemeester Bert Swart laat weten zeer blij te zijn met het resultaat. “Je kent de plannen van de tekening, maar als je het in het echt ziet is het nog veel mooier. Wat eerst een slechte plek in het dorp was, is nu een fantastische plek die een mooie sfeer uitstraalt. Het hele centrum knapt er gigantisch van op.” Aan de Dorpsvenne komen twee supermarkten, de Poiesz en de Aldi. Momenteel worden de winkels ingericht.
Ook Hans Bekkema, projectleider van het Komplan, is zeer tevreden over de gang van zaken. “Alles is volgens plan verlopen. We zijn binnen het budget en de gestelde tijd gebleven”, aldus de projectleider. “Alhoewel, één ding is wel anders gelopen dan gepland. Als eerste zou de Dorpsvenne worden aangepakt en daarna pas de Overtuinen. Dat is precies andersom gegaan, omdat in het begin de onderhandelingen omtrent de Dorpsvenne wat stroef verliepen.” 
Een officiële opening komt er vooralsnog niet. “De parkeergarage gaat open, maar we willen even wachten met een feestje totdat de winkels ook klaar zijn”, aldus Bekkema. De nieuwe parkeergarage telt 125 parkeerplaatsen, een hele verbetering voor Zuidhorn. Vooral in het weekend was het soms erg lastig om een plekje voor de auto te vinden. Burgemeester Swart: “Met de komst van de parkeergarage is de parkeerbalans weer goed. Het mooie is dat het een blauwe zone blijft, waar mensen twee uur gratis kunnen parkeren. Dat houden we ook zeker zo.”
De komende tijd wordt het plein bij de Hema open gebroken. De parkeerplaatsen op de Dorpsvenne verdwijnen. Op het plein wordt nieuwe bestrating van rode klinkers aangebracht en de verharding van de Hoofdstraat wordt doorgetrokken voor de winkel van Land Schoenmode en het oude postkantoor. Daarna wordt er gewerkt aan de groenvoorzieningen. De bomen zullen in het najaar, in het plantseizoen, worden geplaatst.  
Wanneer alles klaar is, zal de afronding samen met ondernemers van de zakenkring feestelijk worden afgesloten. “Ik heb veel waardering voor iedereen die hier bij betrokken is”, aldus Swart. “Ik ben een beetje aan het pronken met andermans veren, dus ik wil nog eens benadrukken hoe zulk goed werk alle betrokkenen hebben geleverd. Dat is echt top. Alles is binnen het budget gebleven, waar zie je dat nu nog tegenwoordig?” Voor ieder bezoekend voertuig zijn er feestelijke aanbiedingen bij de omliggende winkels. In verband met de aanleg van het dorpsplein is er wat overlast, maar alle winkels zijn bereikbaar vanuit de parkeergarage.