“Dit wordt één van de parels van het Waddengebied”

0
207
Kloosterburen Kloostertuin

Forse subsidie voor de Kloostertuin

KLOOSTERBUREN – Goed nieuws voor de Kloostertuin: het Waddenfonds heeft een subsidie van 94.980 euro toegezegd om de tuin in Kloosterburen op de schop te nemen. De kosten van het gehele project bedragen 199.000 euro. Met dit geld kan de tuin omgetoverd worden in een sociale ontmoetingsplek waar dorpsbewoners samen fruit, groenten, kruiden en bloemen gaan kweken, die ook nog eens aantrekkelijk is voor toeristen. De plannen voor de grote verbouwing liggen er; nu moet nagedacht worden over de praktische zaken. Projectleider Jantine Koppert van Stichting SintJan vertelt: “Het wordt één grote bloemenverhuizing. Duizenden bloemen moeten tijdelijk ergens anders heen.”

Donderdagochtend, de vrijwilligers van de Kloostertuin zitten aan de taart. Het is een beetje feest nu het grootste deel van de subsidie is toegezegd. Driekwart van het geld is ondertussen toegezegd. En dat is mooi, want dan kan de tuin in één keer worden aangepakt. De padenstructuur wordt veranderd en ook wordt de tuin teruggebracht in een stijl die historisch gezien past bij het kloosterterrein. Er komen drie delen: tussen de kerk en de toren komt een intiem deel. “Dat deel is in een meer formele stijl, met rechte lijnen. Ook komt er een moes- en kruidentuin. Nu is er alleen geen orde monniken die de boel onderhoud”, vertelt Jantine.
In het middenstuk van de tuin komt een fruitboomgaard, met oude, Groninger boomrassen. Dat wordt gedaan in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen. Het derde deel wordt veranderd in een Bostuin, met plukbare bessen en bramen. Het is de bedoeling dat het een tuin wordt voor de gemeenschap, waar men bessen kan plukken. Ook wordt momenteel gekeken of er een imker enthousiast te krijgen is voor de tuin. Imker uit Kloosterburen, Johan Dirks, wil graag een nieuwe imker de fijne kneepjes van het vak bijleren. Als er iemand interesse heeft, kan diegene een eigen bijenvolk krijgen van de imker.
De vrijwilligers die al jaren in de Kloostertuin werken, zijn enthousiast over de plannen. Bertus Stiekema, Frans de Vries, Ella Zoeter, Johan Teuben en Anne Hildebrink bespreken de zaken onder het genot van een kop koffie. Maar het moet allemaal niet te lang duren, want ze willen de tuin weer in. “Misschien moeten we die struik die zo lekker ruikt bij de ingang van de tuin neerzetten, dan ruik je hem meteen”, denkt één van de vrijwilligers mee. Sinds 1996 werken ze elke donderdag in de tuin. Het is gezellig, je maakt een praatje en je bent lekker buiten bezig. “Maar we kunnen nog wel wat extra vrijwilligers gebruiken.” Het blijkt dat er heel wat komt kijken bij de verandering van de tuin. Paden en bruggetjes moeten worden omgelegd. “Het is belangrijk dat dat in één keer aangepakt wordt. Anders krijg je situaties dat paden niet op elkaar, of niet op de brug aansluiten. Dan gaan mensen misschien over het gras lopen en dan kan het zijn dat ze iets kapot lopen. Dat voorkom je door alles in één keer aan te pakken. Gelukkig hebben we nu genoeg geld om alles in één keer te doen”, vertelt Jantine.
Er wordt gestreefd om een ecologische tuin aan te leggen. Jantine verdiept zich in de materie. “Er zijn bijvoorbeeld planten die stikstof naar boven halen. Zo kijken we welke planten we nodig hebben om een natuurlijk evenwicht te creëren. Als alles mee zit kunnen we na de zomer beginnen en zou het in december klaar kunnen zijn. En natuurlijk moet dan alles nog in bloei komen. De tuin staat nog in veel reisgidsen en straks is het helemaal een bijzondere plek. Dit wordt één van de parels van het Waddengebied.”