GroenLinks mist duurzaamheid in eigen coalitieprogramma

0
127

LEENS – Het thema duurzaamheid ontbreekt in het coalitieprogramma van de gemeente De Marne. Dat zei fractievoorzitter Annemarie Smits afgelopen week tijdens de raadsvergadering, toen het akkoord besproken werd. “Waarom wordt het thema niet besproken?” was haar vraag. “Duurzaamheid staat wel altijd in de krant, maar niet in het akkoord.”
Steun kwam er van haar partij wel. Net als van alle andere partijen in de gemeenteraad, al zei de oppositie wel toe de coalitie kritisch te zullen volgen. “De plannen zijn goed, maar het schort nog aan de uitvoering ervan,” zei Johan van der Vis (VVD). “Het is volkomen terecht dat Provinciale Staten zich ernstige zorgen maken en dreigen het geld terug te trekken als het gaat om de plannen in Lauwersoog.” Volgens Van de Vis moet er ingezet worden op werkgelegenheid. “Ook horen we te vaak dat problemen niet of niet goed opgelost worden. Dit nieuwe college moet beter gaan communiceren dan het vorige.” Volgens wethouder Kor Berghuis (CDA) is bewust niet alles in het collegeprogramma benoemd. “We wilden geen dicht getimmerd plan presenteren. Duurzaamheid en bibliotheek zijn daarom niet benoemd. We verwachten en hopen dat de burgers met dit plan aan de slag gaan.”  Wethouder Herwil van Gelder (GL) verbeterde zijn eigen partij wel enigszins. Volgens hem heeft de gemeente al een klimaatbeleidsplan, waarin duurzaamheid vermeld staat.