Harke Kramer

0
177
Noardburgum - Harke Kramer

Harke Kramer
Voorzitter Scouting
De Twirre Tytsjerksteradiel

‘Scouting De Twirre heeft een prachtig stukje natuurgebied tot haar beschikking, waar scoutingclubs uit heel Friesland wel eens jaloers op zijn. Het clubgebouw is de voormalige voetbalkantine van Noardburgum, de natuur er omheen was vroeger voetbalveld. Tegenwoordig is daar niets meer van terug te zien. Het is een prachtig stukje natuur, waar we wel zomerkamp gehouden hebben, waar de Scouts hun eigen groentetuintje hebben en met een mooie kampvuurplaats. We zijn erg blij met dit plekje. In de toekomst hopen we het gebouw nog wel eens aan te pakken, maar in principe kunnen we nog een hele tijd vooruit. Scouting is meer dan alleen wat survival of in de natuur bezig zijn. Het is ook een spel, waarin ieder zijn eigen rol speelt. Bij de Welpen is dat spel afgeleid van Jungle Book. Voor wie niet thuis is in de scoutingwereld is dat nog wel eens ingewikkeld. Ook ik moest er in het begin best even inkomen. Mijn zoon zat bij de club en men deed er een noodoproep. Er moesten nieuwe vrijwilligers komen, zo niet, dan zou dat het einde van de club kunnen betekenen. Omdat mijn zoon het zo prachtig vond om onderdeel te zijn van deze club, kon ik niet anders dan mij gaan inzetten voor de club. Eerst als de man voor de materialen, later als leidinggevende en tegenwoordig als voorzitter. Wat bij de Scouting anders is als bij andere verenigingen, is dat het bestuur eigenlijk puur ter ondersteuning is van de leiding. De leiding staat eigenlijk bovenaan. Zonder leiding, geen Scouting. We vinden het daarom ook erg belangrijk dat de leidinggevenden hun vak verstaan, dat ze weten waar ze op moeten letten bij het omgaan met kinderen. Kinderen moeten zich bij de scouting prettig voelen, want ze kunnen hier een hele hoop van leren. Samenwerken, respect voor mens, dier en natuur, noem maar op. We zijn een kleine vereniging met ongeveer 45 leden, maar wel eentje die heel gezellig is, waar iedereen elkaar kent en waar men met enthousiasme naartoe gaat. Het is een prachtige club.’