Kunstwerk voor Foekje Dillema bij Burum onthuld

0
349
Burum - foekje dillema

BURUM – Burgemeester Bilker heeft samen met kunstenaar Frans Smeets een kunstwerk ter nagedachtenis aan Foekje Dillema onthuld. De onthulling vond zaterdag plaats aan het Sattelietpad in Burum. Het kunstwerk is een voetval, gebouwd in de Friese Stijl. De vorm van de voorkant van een Friese boerderij is hierin terug te zien. De voetval draagt een uilenbord, afkomstig uit de omgeving waar Foekje opgroeide. In de nis is een knop van een rode lotusbloem van keramiek te zien. De knop staat voor Foekje, die niet de kans heeft gehad om tot bloei te komen. ‘Ik wilde me bij een kunstwerk over Foekje Dillema niet bezighouden met het hardlopen. Voor mij staat Foekje Dillema niet zozeer voor sport, maar voor het lijden dat mensen overkomt wanneer ze, volgens anderen, anders zijn. Foekje Dillema staat voor de tragiek van uitsluiting en hoe dat iemands leven kan ruïneren’, aldus Smeets. Foekje Dillema was een atlete, geboren in 1926 in Burum. Zij imponeerde door haar opvallende sprintsnelheid. In 1950 werd ze de snelste vrouw ter wereld. Na deze overwinning werd ze voor het leven geschorst omdat ze weigerde deel te nemen aan een geslachtskeuring. Daarna werd haar overwinning zelfs uit de boeken gehaald. In 2007 overleed Foekje Dillema. Na haar dood werd aan de hand van DNA vastgesteld dat Dillema daadwerkelijk een vrouw was. Haar records hadden daarom ook nooit gewist mogen worden en de schorsing door de KNAU bleek daardoor onterecht.