“Mijn droom is dat we allemaal voor vrede gaan staan”

0
108
nicolien de kroon

Internationale onderscheiding voor Nicolien de Kroon

GROOTEGAST – De in Grootegast woonachtige Nicolien de Kroon heeft een indrukwekkende tijd achter zich liggen. Van de voormalige Sovjet-Unie tot aan Irak; deze vrouw bezorgde er met haar stichting Motherhood onder andere duizenden bananendozen gevuld voor de kinderen getroffen door oorlogen. Inmiddels liggen deze reizen achter haar, maar nog altijd staat Nicolien letterlijk en figuurlijk voor vrede. Op woensdag krijgt ze een hele bijzondere internationale onderscheiding uitgereikt: de Torch Bearer Award. Een grote eer, maar niet haar grote droom, want deze draait nog altijd om vrede: “ik hoop dat als ik blijf staan voor vrede, we het op een dag allemaal doen”.
De Torch Bearer Award is een ere-onderscheiding van de Sri Chimnoy Oneness- Peace Run, een wereldwijde estafetteloop, waarbij een internationaal team van hardlopers een vredesfakkel door meer dan 100 landen draagt. Het doel is vrede, vriendschap en begrip te stimuleren. Iets waarin Nicolien volgens de organisatie zo goed in geslaagd is, dat zij de onderscheiding meer dan verdiend. De vredesfakkel doet van 3 tot en met 6 juni ons land aan, waarbij Nicolien de onderscheiding de eerste dag krijgt uitgereikt. Een grote verrassing. “Het kwam zo uit de lucht vallen”, lacht ze. “Ik vind het heel bijzonder, maar zoiets verwacht je niet. En daar doe je het ook niet voor”, voegt ze er snel aan toe. “Ik doe het voor de kids en hun moeders. Gelukkig raakt het werk dat ik ben begonnen nog altijd heel veel mensen.”
Hoewel de jaren van reizen met vrachtwagens vol gevulde bananendozen achter haar liggen, kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. “Er zijn ontzettend veel reacties gekomen op de bekendmaking dat ik deze onderscheiding krijg. En direct komt alles weer in beweging. Inmiddels is er alweer een team onderweg naar Noord-Irak en rijdt er ook een vrachtwagen richting Bosnië.” Jarenlang opereerde ze vanuit Andijk, maar ook Grootegast laat zien over een groot hart te beschikken.
“Ook in Grootegast kom je thuis om opeens drie gevulde bananendozen voor de deur te vinden”, lacht Nicolien. Bang dat haar goede werk geen opvolging vindt, is Nicolien dus niet. “Dat gebeurt vanzelf en dat groeit in je. Je moet alles opzij kunnen zetten voor een ander. Dat is een keus ik al heel lang geleden heb gemaakt.” Haar geheim? “Ik deed per dag wat ik kon. Ik keek niet achterom en was niet druk met wat er allemaal nog moest. Zo sta ik in het leven en daardoor kan je opeens heel veel.”
Zelf werkt ze nog gestaag aan haar grootste droom: vrede voor iedereen. “Regelmatig sta ik ergens voor vrede. Helemaal in het wit gekleed. Ik protesteer niet, maar sta er gewoon. Het is misschien idealistisch, maar ik hoop dat we er ooit allemaal voor staan. Dat dan als iemand zegt: ‘kom we gaan oorlog voeren’, alle anderen zeggen: ‘nee’. En dan houdt het op. Ik sta voor een bericht van hoop en dat is zo belangrijk. Er zijn al zoveel mensen overleden die daar voor stonden. Weet je, vrede is zacht nieuws en oorlog is hard nieuws. Dus wordt er veel minder aandacht besteed aan vrede. Maar ik vind dat zo erg voor onze kinderen, wat geven we die mee? Dus dan ga ik er maar actief voor staan.”
Zoals gezegd, op woensdag 3 juni neemt Nicolien de bijzondere onderscheiding, ondersteund door onder andere Desmond Tutu en Nelson Mandela, in ontvangst. Op 21 juni staat zij van 12.00 tot 15.00 uur op de Grote Markt in Groningen weer voor vrede. Een ieder is welkom zich aan te sluiten.