Plaats: Dorpskerk Zuidhorn

0
222
Zuidhorn OG Feest van de Geest-3

Tijd: 14.30 uur
Datum: woensdag 28 mei

Zakken met witte stenen, suiker en zout staan klaar in de Dorpskerk in Zuidhorn. Een groep kinderen krijgt uitleg van kunstenares Liesbeth Takken over het kunstwerk waar ze zo dadelijk mee bezig zullen gaan. Ze gaan zogenaamde ‘landart’ maken, wat inhoud dat van natuurlijke materialen kunst wordt gemaakt. Dat zou eigenlijk gebeuren in de tuin van de kerk, maar om het slechte weer is uitgeweken naar de kerk zelf. Als de kunstenares het groepje kinderen vraagt of ze de stenen al hebben zien liggen, antwoordt één van de jongens: “Dat zijn toch aardappels, geen stenen.”
Moeders Rina Knoeff en Mirjam Douma zitten in de kerkbanken en moeten af en toe lachen om het gesprek tussen de kunstenares en de kinderen. Dat is niet gek, want soms  worden er bijzondere vragen gesteld. Eerst geeft de kunstenares uitleg over haar werk. Ze vertelt over het suikerkleed dat ze heeft gemaakt bij de Suikerunie in Groningen. Of het kunstwerk van vuursteen in Drenthe. “Waarom zou je een kunstwerk maken van vuursteen?”, wil het jongetje van de aardappels weten. “Omdat ze mooi zijn”, zegt een ander. “Ja, maar ze zijn toch om vuur mee te maken?”
Kenmerkend aan landart is dat het niet voor altijd is. “Door het weer bijvoorbeeld verandert het kunstwerk”, legt Liesbeth uit. “En dat is ook niet erg, dat hoort erbij.” De kunstenares zit op een matje op de grond, met de kinderen om zich heen. Na verschillende foto’s van haar werk te hebben laten zien, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Liesbeth neemt de kinderen mee naar een graf een stukje verderop in de kerk. Ze wijst op het reliëf en legt er een groot papier overheen. “Met vieze voeten of vieze handen zou je dat op het papier kunnen vastleggen. Maar het kan ook met iets anders, met houtskool bijvoorbeeld.” Met de kinderen trekt ze het graf over en ook legt ze direct uit wat houtskool precies is. Op een leuke manier geeft ze uitleg over de materialen en wat je er allemaal mee kunt doen. Ze houdt het gesprek met de kinderen gaande en laat ze op een andere wijze naar hun omgeving kijken
De activiteit vindt plaats in het kader van de kunstmanifestatie Feest van de Geest, waarover in deze krant al eerder geschreven is. Koster van de kerk Sabrina van den Berg neemt de ongenode gast mee naar het bijgebouw waar een aantal foto’s van landart kunstwerken hangen. Van eenvoudige steencirkels tot aardtekeningen, er is van alles te zien. Dit is een heel andere vorm van kunst dan veel mensen gewend zijn en het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Sabrina vertelt dat dit de eerste keer is dat de dorpskerk meedoet met ‘het feest van de geest’. “Ik hoop dat veel mensen hierdoor eens een kijkje in de kerk komen nemen. Laatst sprak ik iemand die hier al jaren woont maar nog nooit in de kerk is geweest. We hebben laatst ook wat kinderen uit de buurt een rondleiding gegeven. Ze zijn hier altijd aan het spelen, maar zijn nog nooit in de mooie kerk geweest. Het is leuk dat mensen door dit soort activiteiten ook op een andere manier binnen een kijkje kunnen nemen. Er is zelfs een hele fietstocht die langs de verschillende kerken in de regio gaat.”   De kunstenares leert de kinderen anders kijken naar hun omgeving, de natuur en moderne kunst. Ook meetkundige vraagstukken, het creëren van grote cirkels, of het uitvoeren van de gulden snede, komen soms aan de orde. Of poëzie. Binnen wordt eerst gezamenlijk gewerkt aan een steencirkel. “We hebben maar een kleine ruimte, dus we moeten oppassen dat we elkaars werk niet aanstoten”, zegt Liesbeth.
“Ik hoop dat het tijdens de volgende workshopdag beter weer is, dan gaan we dan lekker naar buiten.” Het Feest van de Geest duurt nog tot 9 juni. Kijk voor meer informatie op www.feestvandegeest.nl

Zuidhorn OG Feest van de Geest-6 Zuidhorn OG Feest van de Geest-7