Switte4Energy klaar voor de Challenge Mont Ventoux

0
186
Buitenpost - team switte

BUITENPOST – Op zaterdag 14 juni gaan zeven leden van fietsteam Switte4Energy uit Buitenpost, bestaande uit Theo Wouda, Greetje Wouda, Rindert Zijlstra, Elmar Schraa, Doetie Nicolai, Manon Funcke en Wolter de Haan, de Mont Ventoux vanuit Bedoin, Frankrijk beklimmen. Stichting Join4Energy, een stichting die zich inzet voor medicijnonderzoek tegen energiestofwisselingsziekten, organiseert op deze dag de Challenge Mont Ventoux. 250 deelnemers gaan op deze dag de Mont Ventoux wandelend, hardlopend of per fiets beklimmen. De beklimming gaat over 22 kilometer, alleen maar omhoog, soms bijzonder veel omhoog. In totaal moeten meer dan 1600 hoogtemeters worden overbrugd.
‘De een vindt ons dapper, de ander vindt ons gek, maar wij doen het uit het hart. Geen van de leden van Switte4Energy heeft in zijn of haar omgeving iemand met energiestofwisselingsziekten, gelukkig niet!’ vertelt Theo Wouda, één van de leden van Switte4Energy.
‘Een kind met energiestofwisselingsziekten komt ‘s morgens uit bed met een half lege batterij, welke zeer snel leegloopt en zeer slecht oplaad. Veel van deze kinderen gaan dan ook niet een volledige dag naar school. Elk jaar worden er ongeveer 800 kinderen met energiestofwisselingsziekten geboren. 50% van hen haalt het tiende levensjaar niet. 70% wordt niet volwassen. Hier is nog geen medicijn voor. In het UMCG Nijmegen is professor Jan Smeitink bezig met zijn levenswerk, een medicijn tegen deze ziekten, te ontwikkelen. Hiervoor is veel geld nodig. Dit geld komt niet uit de farmaceutische industrie, die verdienen niet voldoende geld aan een dergelijk medicijn,’ aldus Theo. ‘Dit geld moet van ons komen. Het kan ook uw kind, kleinkind, achterkleinkind, neefje of nichtje zijn, die een energiestofwisselingsziekte heeft.’ Meer informatie over energiestofwisselingsziekten, is te vinden op www.join4energy.nl.
De leden van team Switte4Energy zijn ondanks het feit dat in hun eigen kennissenkring niemand een energiestofwisselingsziekte heeft, geraakt door de verhalen over de zieke kinderen.
‘Dit is de reden, waarom wij van fietsteam Switte4Energy graag onze energie geven voor een medicijn voor deze kinderen. Niet alleen onze energie op zaterdag 14 juni. Nee, de energie van ruim negen maanden hard trainen en bedenken en organiseren van acties om geld in te zamelen. Geld is het belangrijkste in deze strijd. Daarom willen wij voordat wij afreizen naar Frankrijk nog een beroep op alle lezers van de Streekkrant Fryslân doen. Steun ons ook in deze strijd en doneer ook een bedrag aan Stichting Join4Energy. Dit kan door contact met ons op te nemen via  email: info@switte4energy.nl of door naar onze website te gaan: http://www.switte4energy.nl/sponsor-ons/ . Alvast hartelijk dank daarvoor.’
Na afloop van de Challenge Mont Ventoux zal het team Switte4Energy uit Buitenpost in deze krant verslag doen van hun ervaringen op de Mont Ventoux.