Vijfde Trekker Trek Niezijl wordt groot spektakel

0
223
trekkertrek niezijl

NIEZIJL – De Trekker Trek in Nijzijl: waar een klein dorp groot in kan zijn. Jaarlijks komen er zo’n 1500 bezoekers op het evenement af en zijn er maar liefst 200 deelnemers die met hun ronkende trekkers aan de start verschijnen. Zaterdag 7 juni is het alweer tijd voor de vijfde editie van de Trekker Trek in Niezijl. Reden om flink uit te pakken, zo meende de organisatie. Roel Heemstra: “Dit jaar komt er ook een tent te staan waar de band Hudsons op gaat treden. Het hele gebeuren krijgt dus een extra feestelijk tintje.”

Voorheen werd de Trekker Trek altijd georganiseerd door de Landbouwjongeren in Sebaldeburen. Zij kregen de organisatie niet meer rond, dus werden de jongens en meiden in Niezijl gevraagd om het evenement in het dorp te organiseren. Heemstra heeft land genoeg dat hij daarvoor graag ter beschikking stelt. “Ik heb een melkveebedrijf en voor zoiets maak ik graag ruimte. De koeien gaan naar een ander stuk land en we maken de boel samen netjes. Iedereen zet de schouders eronder. Gelukkig hebben we er een hoop enthousiaste vrijwilligers bij en weten we allemaal wat aanpakken is.”
De organisatie is in handen van Thomas Kamminga, Marten Mulder, Kornelia Cruining, Fokko Fokkema, Koen Bosgraaf, Jasper ter Veen, Marco Jansma en Roel Heemstra. De hele winter zijn ze al aan het vergaderen en organiseren. “Maar voor het echte werk zijn de vrijwilligers onmisbaar. Een week van tevoren gaan we met z’n allen bezig om de boel netjes te maken. De baan wordt gemaaid, de vlaggenmasten en de toiletwagens geplaatst. En op de dag zelf moeten alle posten natuurlijk bemand worden. We hebben twee banen en twee sleepwagens, het is heel ruim opgezet, ook de parkeergelegenheid. Menigeen is daar jaloers op. We hebben mazzel dat ik zoveel land bij elkaar heb, daardoor kunnen we het heel leuk opzetten.”
Voor wie niet bekend is met het fenomeen Trekker trek, hier een uitleg. De trekkers slepen een wagen voort met een gewicht eraan. Als er met rijden begonnen wordt, zakt het gewicht steeds verder naar voren, waardoor het steeds lastiger rijden wordt. De bandenspanning van de trekker moet optimaal zijn en ook moet er goed gestuurd worden. “Bij honderd meter heb je een ‘full pull’”, legt Heesmtra uit. “Zelf doe ik nooit mee, maar het is prachtig om te zien. Bij mij in de schuur werken wel twee jongens aan hun trekker, die bouwen ze zelf. Ze gaan alle wedstrijden in de buurt bij langs. Wie eenmaal besmet is met het ‘trekker trek virus’, komt er niet maar zo van af. Het slaat wel aan.”
Er zijn verschillende klassen, zoals standaard, oldstock, sport en de boerensportklasse. De ene trekker is de ander niet en kan dus een veel zwaarder gewicht trekken. Het belooft weer een spectaculaire dag te worden, met vermaak voor jong en oud. Voor de kinderen is er een luchtkussen, een zandbak en een draaimolen. Ook is er een ‘kleintje trekker trek’ voor de jeugd. Zij nemen het tegen elkaar op met mini sleepwagens en gewichtjes. Ook zal er weer een snack- en ijscowagen zijn en natuurlijk is er een bar. “Het is gewoon een hele leuke, sociale dag die zonder de vrijwilligers en sponsoren niet mogelijk zou zijn.” En ook niet zonder Heemstra, want hij stelt zijn land beschikbaar. “Ik krijg wel een kleine vergoeding voor het herstel van het land. Het is zeker niet winstgevend hoor”, zegt hij lachend. “Als het al kostendekkend is, zijn we al lang blij. Niet iedereen wil zoiets op zijn land, maar je moet ook een beetje sociaal zijn ingesteld vind ik. Met zo’n dag zorgen we voor vertier voor 1500 man. Daar doe je het voor.”
De Trekker Trek op 7 juni begint om 8.00 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. De entree bedraagt €8, voor kinderen gratis. Ook de entree voor de avond met het optreden van de band ’s avonds is vrij.