Westerkwartier roept ouderen op tot toekomstbestendig maken van woning

0
116

WESTERKWARTIER – De Westerkwartiergemeenten gaan senioren erop attenderen hun woning veilig en toekomstbestendig te maken. Zij kunnen via de website www.huistest.nl nagaan of hun woning aangepast kan worden om er langer en veilig te kunnen wonen. Meestal maken relatief kleine ingrepen al een groot verschil. Het aantal ouderen neemt de komende jaren sterk toe in Nederland en dus ook in het Westerkwartier. De vraag naar geschikte seniorenwoningen is groter dan met nieuwbouw kan worden opgevangen. Daarbij komt dat er in de toekomst steeds minder traditionele verzorgingshuizen zullen zijn. 30 procent van de 65-plussers in Nederland valt tenminste één keer per jaar. Dat zijn maar liefst 230.000 gevallen per jaar. Valpartijen in huis vormen dan ook een groeiend risico. De oorzaak is vaak een struikelpartij in of om de woning. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouderen liever in hun eigen woning willen blijven wonen. Zij verhuizen dus niet graag naar een andere woning, ook al is deze meer geschikt. Door vroegtijdig de woning beter geschikt te maken kan het aantal valongelukken sterk worden verminderd.