Wethouder Berghuis: “We hebben iets boven onze stand geleefd”

0
88
Groningen Kor Berghuis

Bezuinigingen De Marne: wordt het gras straks nog gemaaid?

DE MARNE –Gemeente De Marne kan nog geen duidelijkheid geven hoe de bezuinigingen op de eigen organisatie ingevuld gaat worden. Dat op de personeelkosten acht ton bezuinigd moet worden is een feit, maar hoeveel mensen er precies uitmoeten en wie dat zijn, is nog niet bekend . Het zit wethouder Kor Berghuis niet lekker. “De vakbonden zijn bezig met landelijke overleggen over de CAO voor overheidspersoneel. Ze hebben de onderhandelingen tot 1 juli stil gelegd, omdat ze er met de Vereniging Nederlandse Gemeenten niet uitkomen. Voor ons is dat heel lastig, want hierdoor kunnen wij ons personeel nog geen duidelijkheid bieden. Men wordt zo veel te lang in onzekerheid gehouden.”

Het leek vorige week zo mooi. Het tekort van de gemeente over 2013 bedroeg ‘slechts’ 38.000 euro in plaatst van de begrote 3,2 miljoen. Het blijkt te gaan om een ‘schijnmeevaller’, want de begrote kosten zullen alsnog betaald moeten worden, alleen een jaar later. Er moet dus bezuinigd worden. Niet alleen op personeelskosten, maar eigenlijk op alle niet-wettelijke taken van de gemeente, zoals groenonderhoud en sport. Wordt het gras straks niet meer gemaaid?
Zo’n vaart zal het volgens Berghuis niet lopen. “Maar we hoeven het gras niet te maaien als gemeente zijnde. Dat wordt wel van ons verwacht”, aldus de wethouder. “We zouden ons niet populair maken als we een grasveld midden in het dorp niet meer maaiden, al zijn we dat dus niet verplicht. Iemand in de bijstand, moeten we een uitkering geven, dat is wel verplicht. Mensen verwachten natuurlijk wel van de gemeente dat het gras gemaaid wordt. Daar moeten we een tussenweg in vinden. Hoe verder van het centrum, hoe minder vaak het gras gemaaid wordt. Gingen we vroeger voor een acht, nu gaan we voor een zeven of een zes.”
De Marne staat voor meer uitdagingen. “We hebben één zwembad en één bibliotheek. Het zwembad hebben we onlangs overgedragen aan een vrijwilligersbestuur en in 2016 moeten we fors bezuinigen op de bibliotheek. Het is niet zo dat de bibliotheek dicht gaat, maar we moeten wel op zoek naar een creatieve manier om hem open te houden. We zijn in De Marne van vier naar één bibliotheek gegaan en nu moet er nog eens 160.000 euro bezuinigd worden. De komende tijd zal de gemeente samen met betrokken bewoners en Biblionet in gesprek gaan om tot een goede oplossing te komen.”

Ook op het gebied van sport is er al veel bezuinigd.  “Met de verschillende verenigingen, zijn we steeds in gesprek. Zo zijn er nu vijf voetbalcomplexen. In 2030 zijn dat er waarschijnlijk geen vijf meer. We roepen de clubs op om mee te denken over de toekomst en de manier waarop ze de clubs toekomstbestendig kunnen maken. Veel onderhoud doen de verenigingen zelf al. Wij zijn alleen nog betrokken bij het onderhoud van de velden, maar ook dat zal op termijn veranderen. Het kan bijvoorbeeld dat de verenigingen gezamenlijk de vijf complexen gaan maaien, of op een andere manier gaan samenwerken. De verenigingen zoeken samen met de gemeente naar de beste oplossingen.” Berghuis benadrukt nog eens dat de veiligheid door de bezuinigingen nooit in het geding mag komen. Zo noemt hij de dug-outs in Twijzel. “Ik heb alle veertien dug-outs laten controleren. Twee waren dermate onveilig dat we ze direct hebben laten opruimen.”

Gelukkig is het niet enkel kommer en kwel en ontstaan er door de bezuinigingen ook hele mooie, interessante initiatieven die de bewoners dichter bij elkaar brengen. Zo zijn boeren uit de omgeving van Kloosterburen onlangs hoofdsponsor geworden van de voetbalvereniging. “Iets vergelijkbaars is gaande in Zoutkamp met de vissers. Het mooie is, is dat je zo veel meer mensen betrekt bij de club. Valt er nu in Kloosterburen eens een boom op het voetbalveld, dan is er altijd wel een boer die even met de trekker langs kan komen om hem weg te slepen.”  

Ook het adoptiegroen is een bijzonder initiatief. Hebben mensen een stukje gemeentegrond bij het huis, dan kunnen ze dat in bepaalde gevallen adopteren. “Dan kan er beplanting naar keuze worden gepland en als het niet te gek is, komen wij daarin tegemoet. In ruil daarvoor moeten bewoners het zelf onderhouden. Het is niet handig als ze er een hele siertuin van maken, want als we bijvoorbeeld in de grond moeten om een kabel te leggen, moet dat gewoon gebeuren.”

Berghuis noemt de crisis een uitdaging. “Het zet je weer met beide benen op de grond, daar is niks mis mee. Eerst was de houding van veel inwoners: ‘dat regelt de gemeente wel, de gemeente betaalt’. Het besef is er dat dat nu niet altijd meer kan. Mensen moeten zelf vaker op zoek gaan naar oplossingen, wat soms heel wat creatieve ideeën oplevert.” Een schaduwkant van de crisis is dat veel mensen hun baan kwijt raken. Veel gemeenten zijn al eerder begonnen met bezuinigingen op dit gebied. Is De Marne hiermee niet wat laat, waardoor er in één keer een grote klapper gemaakt moet worden? Berghuis geeft toe: “Als ik de film terug kijk, hebben we misschien iets boven onze stand geleefd. De tijd verandert en het is lastig om dan snel een complete kanteling te bewerkstelligen in de organisatie. Dat De Marne een kleine gemeente is, maakt het er niet gemakkelijker op. Ik ken iedereen persoonlijk, dat maakt het extra lastig. Maar het zal moeten gebeuren, om de gemeente financieel gezond te krijgen voor de toekomst, hoe lastig het ook is.”