“Als jonge moeder wil ik gezinnen vertegenwoordigen”

0
179
janet bos

Zwanger én in de gemeenteraad

GROOTEGAST – Janet Bos-Wieringa is een bezige bij. Ze werkt drie dagen in de week, is zwanger van een tweede en ze zit namens de ChristenUnie in de gemeenteraad van Grootegast. Of dat allemaal te combineren is? Voor Janet in ieder geval wel. “Ik heb wel een druk leven en kan niet goed stilzitten. Dit past bij mij. Ik ben heel positief dat het allemaal wel losloopt, ook met een tweede kindje. Ik denk dat de overgang van geen kinderen naar één kind groter is, dan van één naar twee.”
Janet zit nu twee jaar in de raad. Ze is halverwege ingestapt om Remco Koers te vervangen. “Het was niet mijn idee om de raad in te gaan. Verschillende mensen uit de partij vroegen of dit niet iets voor mij was en zo kwam ik in de steunfractie. Toen ging het ineens allemaal heel snel en kwam ik onverwacht in de raad terecht.” Janet is moeder van Milan (3) en zwanger van een tweede. “Als je nog inspiratie hebt voor een tweede naam, dan hou ik me aanbevolen”, grapt ze. In augustus heeft Janet zwangerschapsverlof en zal ze voor een periode van drie maanden vervangen worden door Jeroen Hoving uit Oldekerk. Aan stoppen met het raadswerk denkt ze niet. “Ik ga nu voor de volle termijn. Als je halverwege instapt is alles nieuw. Daarom wil ik graag de vier jaar vol maken. Bij deze verkiezingen hoopte ik ook zo dat we genoeg zetels zouden halen. Ik had het heel jammer gevonden als ik niet in de raad zou komen.”
Dat het raadswerk flink druk kan zijn, heeft Janet met de verkiezingen wel ondervonden. “Het was ontzettend hectisch, maar ook erg leuk. We hebben heel veel acties gehouden en veel ondernomen. Je doet dingen die je anders niet zou hebben gedaan.” Als voorbeeld noemt ze het bezoek aan een zorgboerderij in Opende. “Normaal zie je alleen een bord langs de weg staan met daarop de naam van de organisatie. Wij zijn op bezoek geweest en die man daar had zo’n inspirerend verhaal. Het was zo prachtig hoe hij het voor elkaar had. Als ik geen raadslid zou zijn geweest, dan was ik daar nooit geweest. Na de verkiezingstijd ben je wel blij dat het weer even wat rustiger is en dat je het achter de rug hebt.”
Als jonge moeder wil Janet graag jonge gezinnen in de gemeente vertegenwoordigen. Zo wil ze zich de komende tijd hard maken voor het inzamelen van luiers in de gemeente Grootegast. “Dat is iets waar jonge gezinnen zeker bij gebaat zijn. Je hebt zoveel afval van vieze luiers, je merkt als wat voor gewicht het inneemt in de container. Het zou goed zijn om de luiers te recyclen, dat is veel beter voor het milieu. Er zijn gemeenten die het doen, maar het is wel wat extra werk.” Kortom: we horen nog wel van Janet de komende tijd. “Het zal even wennen zijn, maar als we eenmaal weer een ritme gevonden hebben valt het raadswerk zeker in te passen. En anders ga ik wat meer op de avonden aan het werk.”