‘Bij onrecht komt mijn hart in opstand’

0
178
Kollumerzwaag - compassion

Chantal en Inge bereiden zich voor op halve marathon in Thailand

KOLLUMERZWAAG – Het mag dan nog een flinke tijd duren, toch zijn Chantal Hulshoff en Inge van Denzel er helemaal vol van en praten ze honderduit als het over hun doel gaat: een halve marathon lopen in Thailand voor het goede doel Compassion. Hun streven is niet mals. Een halve marathon in een ander klimaat, en daarbij nog eens €2500,- per persoon en vijf kindsponsors zien te vinden voor de halve marathon in januari 2015.
‘Het is een behoorlijke opgave. Ten eerste de voorbereiding op de halve marathon, maar ook de fondsenwerving. Maar we zien het helemaal zitten. Als we ook maar een beetje hadden gedacht dat we dit niet zouden kunnen dan waren we er niet aan begonnen,’ vertelt Chantal. ‘Vorig jaar ben ik begonnen met hardlopen en al snel ging Inge met me meedoen. Waar we eerst nog dachten het einde van de straat niet te kunnen halen, doen we nu met gemak vijf kilometer. Al lopende dachten we: ‘Waarom lopen we eigenlijk niet met een doel? Steeds die Triemsterloane op en neer zonder doel, dat motiveert op den duur niet meer.’ Chantal was zelf al jarenlang betrokken bij Compassion. Een paar jaar geleden ging ze nog mee met een sponsorreis om haar eigen sponsorkindje Erica te kunnen opzoeken in de Filippijnen. Met die reis was er een huisarts mee die later met Compassion meeging naar Brazilië om daar het project ‘Run for you’ als arts te begeleiden. Bij Run for you, een run speciaal voor vrouwen, werd geld ingezameld voor de sponsorkinderen van Compassion. Diezelfde huisarts werd daar zo enthousiast van dat ze bij de eerstvolgende reis, naar Thailand zelf mee wilde rennen. ‘Ik kwam haar op een gegeven moment tegen en toen vertelde ze over dit project. Ze zei direct: Dat is ook iets voor jou!’ waarop ik antwoordde dat ik hier nooit aan mee zou doen.’ Maar ik bleef er over dubben, en toen Inge toevallig met hetzelfde project op de proppen kwam toen wist ik dat ik het toch moest doen.
Het streven van de vrouwen is om met vijftig vrouwen in Thailand de halve marathon te gaan lopen. Momenteel hebben dertig vrouwen zich opgegeven voor de halve marathon. De reis naar Thailand toe bekostigen Chantal en Inge zelf, daar bovenop proberen ze dus nog 2500 euro per persoon in te zamelen en vijf sponsorouders te vinden voor een sponsorkindje. ‘Het is niet alleen maar om te lopen, het is een liefdesdaad,’ zegt Inge. ‘Compassion heeft verschillende programma’s, waarbij kerken de kinderen selecteren die hulp nodig hebben. Kerken selecteren niet op wat voor geloof dan ook, maar kijken naar de nood. Compassion bestaat inmiddels zo’n vijftig jaar, en in die vijftig jaar is bewezen dat het werkt. Er zijn kinderen die sponsorouders hebben gehad die inmiddels in het parlement terechtgekomen zijn, of andere hoge functies bekleden. Zij zetten zich op hun beurt weer in voor hun leefgemeenschap.’
Het gebied in Thailand waar Chantal en Inge naartoe gaan is aan de grens met Myanmar, het voormalige Birma. Hier leven veel vluchtelingen uit Birma, die door Thailand niet worden erkend maar eveneens niet terug kunnen naar Myanmar. Mensen zonder rechten. ‘Het is ook speciaal voor deze mensen dat wij gaan lopen, zodat ook zij weer een toekomst kunnen hebben,’ vertelt Chantal. ‘Naast dat wij de halve marathon gaan lopen, gaan wij ook verschillende projecten van Compassion bezoeken. Dat doen we voor we de halve marathon gaan lopen. Zo kunnen we met eigen ogen zien waarvoor we het doen.’ De mensen zien en ontmoeten waarvoor de hele actie bedoeld is lijkt Inge één van de indrukwekkendste onderdelen van de reis. ‘Ik denk dat dat wel een hele boost geeft aan je wilskracht om die halve marathon uit te lopen. Je weet waarvoor je het doet, en je houdt het gezicht van zo’n kindje voor ogen op het moment dat het misschien wel niet meer gaat.’
Om de in totaal €5000,- bij elkaar te krijgen gaan de dames het hele jaar door acties houden voor Thailand. In de maand mei heeft Chantal al verscheidene creatieve workshops gegeven. Juni wordt een maand voor de markten. Op 18 juni houdt Inge op haar werk in Feanwâlden, op het kinderdagverblijf aan de Juliusstraat 44, van 13.30 tot 16.30 uur een fancy fair. Er staan verder huis-aan-huis-acties in de planning, gaan de dames een voorstelling met medewerking van Harrie Harrewar organiseren en doen ze ook mee aan de Switte Run in Buitenpost.
De motivatie om mee te doen aan de Run for you in Thailand ligt heel dichtbij Chantal en Inge. ‘Ik heb echt wat met kinderen en als ik onrecht zie komt mijn hart in opstand. Ik kan daar niet tegen. Kinderen zijn de dupe van volwassen problemen. Ik heb zelf twee kinderen, en heb veel geschreven met de moeder van mijn sponsorkindje in de Filippijnen. Als ik dan zie dat zij met de minimale middelen voor acht kinderen moet zorgen maar dat eigenlijk niet lukt zonder hulp, wie ben ik dan om dan niet te helpen?’ De motivatie van Inge sluit daar bij aan. ‘Het gaat je aan het hart als een kind in armoede leeft. Niks doen is dan geen optie.’