“De hond is wél blij dat ik vaker thuis ben”

0
236
Lauwersoog - Heike Tjabringa

De Marne zal Heike missen

LAUWERSOOG – Heike Tjabringa uit Lauwersoog is vorige maand vijfenzestig geworden. Heike is op zijn veertiende al begonnen met werken en mag nu eindelijk van zijn pensioen genieten. Begonnen bij de boer, daarna in militaire dienst en vanaf zijn negentiende werkzaam in de bouw is hij eigenlijk zijn hele leven aan het werk geweest. Toen hij een paar jaar geleden zijn baan als dakdekker verloor, meldde hij zich bij de gemeente aan als vrijwilliger en verzette bergen met werk. En nu mag hij met pensioen. Of toch niet? Nee, Heike gaat aan de slag bij de Gebroeders Luden, want stilzitten en niets doen is hem vreemd.
“Ik zat alle dagen op het dak, veertig jaar lang”, vertelt Heike. Toen hij in 2005 zonder werk kwam te zitten, meldde hij zich bij de gemeente aan voor werk. “Wat moet ik alle dagen thuis doen?”, vroeg de noeste arbeider zich af. Vanaf dag één is Heike betrokken geweest bij de projecten van Stichting Historische Visserij Zoutkamp (SHVZ) die sinds 2005 verschillende bouwsels in Zoutkamp op land en water heeft gebouwd.
Samen met een aantal andere mannen heeft Heike achter het Visserijmuseum Siegerlida’s Hoeske gebouwd, geverfd en de tuin aangelegd. De stenen moesten stuk voor stuk worden gebikt waarna Siegerlida zelf nog de eerste steen heeft gelegd. Heike was een vaste waarde met kennis van zaken op wie je kon bouwen. Vervolgens hielp hij mee aan het opknappen van het museum en de kerk in het dorp.
Daarna volgde de Sloepenloods aan de Reitdiepskade waar inmiddels de tweede en derde boot bijna klaar zijn. Heike is meer van de huizen en heeft zich na de opening van de loods gestort op de bouw van een ander vissershuisje. Dit project heeft Heike naast veel plezier, ook de nodige zorgen en frustratie gegeven. Hij vond weleens dat zijn deskundigheid en ervaring onvoldoende werden benut, dat zijn inzet niet altijd voldoende werd gewaardeerd en meer
dan eens had hij het bij het rechte eind. Wat dat betreft is Heike niet altijd op waarde geschat. Ondanks dat heeft Heike doorgezet en is ook het tweede huisje afgebouwd.
De laatste maanden is Heike actief in een nieuw één jarig project waarbij huizen een opknapbeurtje krijgen voor betere verkoop of verhuur voor arrangementen. Zijn laatste klus doet hij nu op Lauwersoog en daar heeft hij het naar de zin. Een fijne manier om zijn loopbaan af te sluiten. Op 18 juni gaat hij stoppen en hij zal zeker worden gemist. “Ik ga nu één of twee dagen bij de gebroeders Luden aan het werk op de boot. Een kennis van mij werkt daar ook. Of het me niet te weinig is? Dat moet ik nog even zien. Ik heb ook nog een andere hobby en dat is mijn hond, een Amerikaanse bulldog. Een stoere hond, maar ik ben zelf ook stoer”, zegt hij lachend. “Die krijgt nu wel eens te weinig aandacht omdat ik veel aan het werk ben. Voor hem is het dus zeker mooi dat ik vaker bij huis ben!”