De laatste avondvierdaagse voor vijftienkilometerlopers De Molshoop

0
459
Noordhorn - kinderen de molshoop

NOORDHORN – Het is muisstil in het schoolgebouw van Openbare Basisschool De Molshoop in Noordhorn wanneer de redactrice van De Streekkrant de school binnenloopt. Een aantal kinderen is druk bezig met het maken van een Cito-toets. Op het schoolplein is Harko, inmiddels al de tachtig gepasseerd, druk bezig met het oud-papier. Het schooljaar loopt op z’n einde en het bestaan van OBS de Molshoop daarmee ook. Volgend jaar zullen de kinderen die niet naar het voortgezet onderwijs gaan, verhuizen naar CBS ’t Kompas waar de beide onderwijsvormen samengaan. Het is een pittige week voor de leerlingen. Niet alleen bij de Cito-toets wil men presteren, maar ook na schooltijd. Het is een traditie dat er kinderen van OBS de Molshoop zijn die tijdens de Avondvierdaagse niet vijf, niet tien, maar maar liefst vijftien kilometer lopen. Over vier dagen bekeken lopen de kinderen maar liefst zestig kilometer. ‘Het is een traditie die al in 1987 is gestart,’ vertelt Anyk de Jong namens de organisatie van de Avondvierdaagse. ‘De toenmalige directeur, Jan Blaauw, was hiervoor de initiatiefnemer. Ik weet niet zeker of er vanaf toen ieder jaar vijftien kilometer is gelopen, maar in dat geval zou het dit jaar de 28e keer zijn dat de kinderen van De Molshoop vijftien kilometer lopen bij de Avondvierdaagse,’ aldus Anyk.
Momenteel zitten er nog 42 kinderen op De Molshoop. Van die kinderen zijn er 29 die meegedaan hebben met de avondvierdaagse, waarvan van groep 8 in totaal zeven kinderen de vijftien kilometer hebben gelopen. Wegens hun bijzondere prestatie en vanwege het feit dat het voor het laatst is dat kinderen van De Molshoop de vijftien kilometer liepen, kregen deze deelnemers een bijzondere medaille; de Molshoopmedaille. Een verrassing voor de kinderen. Op de donderdagavond werd er voor het eerst sinds de organisatie van de avondvierdaagse besloten om de vijftien kilometer drie kwartier eerder te laten starten zodat alle deelnemers ongeveer tegelijk binnen zouden komen en tegelijkertijd hun medaille in ontvangst konden nemen. Dit jaar werd de avondvierdaagse voor de 42 keer georganiseerd in Noordhorn.