In Opende barst de WK strijd los

0
179
Opende Brasil vs Nederland

Brazilië versus Nederland:

OPENDE – Al toen Sabrina en Henk Westerhof samen in het huwelijksbootje stapten, draaide het op die dag naast de liefde óók om voetbal. We gaan terug naar 2 juli 2010, de dag waarop Henk en Sabrina elkaar het ja-woord gaven én dat Brazilië van Nederland verloor tijdens het WK voetbal. Terwijl het geluk van de Nederlandse gasten op de bruiloft niet op kon, was Sabrina toch wel wat sip. Tijdens dit WK is het tijd voor een revanche. Sabrina weet het zeker: “Brazilië gaat winnen.”
Sabrina en Henk kennen elkaar nu zes jaar en ze woont vijf jaar in Nederland. “Mijn zus heeft hier ook gewoond. Op een trouwerij kwam ik Henk tegen en ontstond er een nieuwe liefde.” Nu woont het stel alweer heel wat jaren samen en hebben ze een dochtertje van twee. “Vind je niet dat ze op me lijkt?”, wil Sabrina weten. Het is een mooi meisje met blonde krullen, dus vanzelfsprekend zegt iedereen dat ze op Henk lijkt, dus Sabrina kan het niet laten om het toch even te vragen. De goedlachse Braziliaanse heeft ondertussen haar draai gevonden in Nederland, al was het eerst erg wennen. “Ik spreek geen Engels en toen ik hier net kwam wonen natuurlijk ook nog geen Nederlands.”
Fanatiek als ze is, startte Sabrina direct met taallessen. Samen met haar man las ze boeken en via internet oefende ze elke dag. “En hij praatte ook nog eens Fries”, zegt ze hoofdschuddend. “Dat vind ik al helemaal moeilijk, maar ik wil het heel graag leren. Ik heb daarvoor nog geen lessen gevonden op internet, maar ik kijk wel eens naar het nieuws in het Fries via Youtube.”
Sabrina komt uit Belém, een grote stad in Brazilië met meer dan een miljoen inwoners. Altijd lawaai, er is altijd wat te doen en je hebt altijd mensen om je heen. En dan zit je ineens in Opende, waar het rustig is op straat. “Ik heb het hier heel erg naar mijn zin en ik zou niet meer terug willen naar Brazilië. Er is veel criminaliteit waar ik vandaan kom. Er zijn corrupte agenten en het is niet altijd veilig. Ik zou sowieso niet terug willen, maar helemaal niet nu ik een dochter heb.”
Uiteraard zijn er wel dingen die ze mist aan Brazilië. Haar grote, gezellige familie bijvoorbeeld. “Mijn oma had achttien kinderen en mijn moeder vijftien. We keken altijd samen naar voetbal, dat was echt een feestje. Dan was er een barbecue bij en dronken we een biertje. ‘We maken er een plezier van’”, zegt ze in mooi Nederlands. “Ik ben best een rustig persoon, maar als er iets leuks is, hou ik ervan om te genieten. Toen hier voor het eerst voetbal was vroeg ik mijn man: ‘gaan we in de kroeg kijken?’ Maar nee, dat deden we niet. We kijken meestal met z’n tweeën tv, dat vind ik toch wel wat saai.”
Nog iets wat Sabrina mist is het mooie weer. “Waar ik vandaan kom is het altijd rond de 28 graden. Hier moest ik voor het eerst van mijn leven een dikke jas aan. Wat ik ook mis açaí, een bijzondere vrucht die kenmerkend is voor het gebied. Je kunt er hele lekkere sap van maken, of ijs. Dat is hier natuurlijk niet te krijgen.”
Momenteel is Sabrina druk bezig om een nagelstudio op te zetten. Als alles volgens plan verloopt, dan is ze in juli klaar met haar opleiding. Ze laat haar nagels zien: kleine kunstwerkjes met felle kleuren. “Volgende week ga ik ze in voetbalstijl lakken. Ik denk de ene hand Nederlands, de andere hand Braziliaans. Dan verstop ik de hand van degene die als eerst is uitgeschakeld”, zegt ze lachend. Natuurlijk hoopt Sabrina ook dat Nederland het goed doet tijdens het WK, maar als favoriet heeft ze toch Brazilië. “Daar ben ik tijdens mijn bruiloft ook flink mee geplaagd. We hebben toen verschillende spelletjes gedaan, Nederland versus Brazilië. Ik zat in het Nederlandse team en Henk in het Braziliaanse. Wij deden het veel beter, want ik kon wel wat Nederlands. Henk moest toen Portugees praten, iets wat hij toen nog niet goed kon. Nu kan hij dat wel een beetje hoor.” 
Nog even terug naar het WK. Of Sabrina favoriete spelers heeft in het Braziliaanse team? Als een ware fan antwoordt ze: “Ze zijn allemaal mijn favorieten. Maar keeper Júlio César is toch echt mijn favoriet.” Even later wordt Sabrina’s dochtertje wakker. Het meisje met de mooie, blonde krullen spreekt Fries, Nederlands én Portugees. Direct krijgt ze de grote Brazilië pet op. “Zij is ook voor Brazilië”, zegt Sabrina stellig.