‘kenners’ over het WK en de kansen van Oranje

0
168

De burgervader van Zuidhorn heeft hoge verwachtingen van het Nederlands elftal. Bert Swart: “Ik verwacht zeker een halve finaleplaats. Ik ben een liefhebber van de voetbalsport en daarbij een optimist”, zo laat hij desgevraagd weten. Vooral Robben ziet Swart graag voetballen. “Ik ben een fan van Robben, enerzijds omdat hij heel goed kan voetballen, anderzijds omdat het een provinciegenoot is. Dirk Kuijt waardeer ik om zijn grote inzet. Niet klagen, maar gewoon mouwen opstropen en spelen.” Over wie vooral niet zou moeten spelen is de burgemeester minder duidelijk. “Elke voetballer heeft zijn eigen kwaliteiten. Je moet heel goed zijn om bij het Nederlands elftal te mogen spelen. Wat mij betreft heb ik geen speler die niet moet spelen.” Volgens Swart zijn Brazilië en Spanje goede kanshebbers. “Maar vergeet ook Duitsland niet. In grote toernooien speelt het Duitse elftal altijd een belangrijke rol. Belgie heeft een goed elftal en kan nog wel eens verrassen.” De wedstrijden van het Nederlands elftal kijkt de burgervader vaak thuis, maar ook wel eens bij familie of vrienden. “Paula en de hond Bo schrikken soms van mijn geschreeuw tijdens de wedstrijden. Vooral doelpunten van “onze jongens” schijn ik uitbundig te vieren.”
Heel positief over de kansen van het Nederlands elftal is de burgemeester van Grootegast Kor Dijkstra niet. Een zuinig “de eerste poolfase wordt wel gehaald”, kan er nog net af. Met de ideale opstelling houdt hij zich evenmin bezig. “Het maakt mij niet uit.” Als ze maar goed spelen, moet het motto zijn. Volgens hem zijn de beste kanshebbers het organiserend land Brazilië en anders Spanje. Dijkstra zal de wedstrijden zeker volgen. “Maar ik zeg er geen afspraken voor af.” Hij kijkt overigens thuis, rustig op de bank. Daar zie je het immers het best. Engeland kan volgens hem nog wel eens voor verrassingen zorgen op het Zuid-Amerikaanse voetbalfeestje.

Erik Ebbinge is voetbalverslaggever van de Streekkrant. ‘Ik heb geen hoge verwachtingen wat betreft Nederland. Als je niet door een oranje bril kijkt, zag je op het WK van 2010 ook dat ze niet zo goed waren en de factor geluk een grote rol speelde. Het huidige elftal is nog minder. Om nu nog aan het systeem te sleutelen is geen goede zaak’, zegt Ebbinge. ‘Resultaatvoetbal? Dat kan op zich wel werken, maar de verdediging is ronduit zwak. De kracht ligt voorin. De eerste ronde doorkomen zal een hels karwei worden. Met een beetje geluk komt Oranje door die groepsfase en dan is het over.’ Ebbinge zou zelf aantreden met Cillessen, Janmaat, Blind, Vlaar, De Vrij, Fer, Sneijder, Clasie, Lens, Van Persie en Robben. ‘Nigel de Jong speelt niet. Hij is mij veel te wild.’ Volgens Erik zijn Brazilië en Argentinië de grootste kanshebbers op de titel. ‘Als is ook Duitsland een gegadigde, net als Spanje. De outsiders zijn Ivoorkust. Frankrijk, Italië, Frankrijk, Uruguay, Rusland, Portugal en België.’ Ebbinge kijkt de meeste wedstrijden thuis. ‘Bij de wedstrijden van Oranje maken we er altijd iets speciaals van, de laatste jaren samen met de buren. Nederland – Spanje gaan we kijken in onze gloednieuwe speeltuin, met vooraf een barbecue. De finale zullen we thuis niet meemaken. De vakantie in 2010 hebben we een dag uitgesteld, vanwege de WK-finale. Nu gaan we de eindstrijd meemaken in Frankrijk.’

Ook Wim Huisman, duivenmelker én leider bij FC Grootegast, is ook al niet zo positief gestemd. “Ja, wat verwacht je van ons Nederlands team? Ik hoop uiteraard ongelijk te krijgen. Wij hebben gewoon geen topploeg en er spelen maar drie vier toppers in en daar red je het niet mee. Als Robben weg valt dan wordt het al een stuk minder, want voor hem is niet echt een alternatief.” Aan de andere kant vlakt van Gaal de coach kwaliteiten van Van Gaal ook niet uit.”Kijk, Van Gaal is niet gek en weet ook dat hij een matig team heeft en dus behoudend moet spelen en tegen goede tegenstanders met vijf man achterin, daar is niks mis mee. Maar als je een gemakkelijkere tegenstander hebt, dan wordt het toch het vertrouwde spelletje 4-3-3.” Zijn ideale opstelling is met Cillesen, Jan Maat, Veltman/Vlaar,de Vrij, Indi en Blind, de Jong, Wijnaldum, Snijeder, Robben en Van Persie. “Wie er niet in moet, dat is lastig, want je hebt alle 23 man nodig.” Bij de kanshebbers denkt hij toch dat Brazilië, Argentinië en Spanje. “De wedstrijden kijk ik gewoon lekker thuis, rustig kijken en geen gedoe om de kop. Ik bezie lang niet alle wedstrijden, de tien die om 24.00 uur beginnen vind ik wel best en kijk ik niet. Ik blijf er ook niet om thuis, maar als het lukt wil ik sowieso Duitsland en België zien en verder zien we wel wat voorbij komt. Ik geef Belgie een beste kans om ver te komen, die hebben hun draai gevonden”, aldus de duivenmelker.