Met vlammende trompet zet hij de tent op z’n kop

0
1154
Opende Kleintje Cultuur-2

“Ik heb geen schaamte. Ik ben een gevoelsmuzikant en wat ik doe, dat doe ik met passie”, omschrijft Folkert-Hans Tolsma zichzelf. Folkert-Hans speelt trompet en saxofoon en zingt ook sinds een aantal jaren. Zondag 15 juni presenteert hij zijn nieuwe single ‘cha cha cha’. Een swingend lied dat gaat over de gelijknamige dans, die weinig mensen nog lijken te beheersen tegenwoordig. Op de single staat zowel een Friese als een Nederlandse variant.
Folkert-Hans is een opvallende muzikant. Wie hem ziet spelen ziet direct dat het enthousiasme er vanaf spat. “Er zijn veel betere muzikanten dan ik, ik ben nou niet direct een conservatorium man. Maar daardoor speel ik wel weer een stuk vrijer. Ik heb jaren bij Crescendo in Opende gespeeld. Ik hou ervan om een show weg te geven, toen ook al. Maar ik ben een beetje een laat bloeier. Ik was werkzaam in de elektrotechniek, maar pas twee jaar geleden heb ik er voor gekozen om verder te gaan in de muziek en heb ik mijn baan opgezegd.”  In de muziekwereld is hij niet onopgemerkt gebleven. Zo zag Bauke Algera, manager van buitenlandse sterren als BB. King en the Dubliners, hem eens spelen. “Hij nodigde me uit om eens af te spreken. Hij vond het interessant hoe ik bezig was en dat ik me onderscheid van andere muzikanten. Misschien juist omdat ik niet die achtergrond heb van het conservatorium, durf ik veel vrijer te spelen.” Algera, die ook betrokken is bij het Veenhoop festival bij Drachten, hét festival van Friesland, besloot hem een kans te geven. “Denk je dat je een publiek van drieduizend man in je eentje los kunt krijgen? Dan mag je een half uur vlammen op het festival.”
Dat laatste nam Folkert-Hans erg letterlijk. Hij besloot een trompet te maken waar vlammen uitkomen. Na drie weken knutselen had hij resultaat: tijdens het spelen komen er echte vlammen uit het instrument. “Het slaat natuurlijk nergens op”, zegt de muzikant lachend. “Maar ik vond het wel een mooie stunt. En bovendien blijft het mensen bij, zo’n trompet waar echt vuur uitkomt. Ik word nog geregeld gevraagd voor ik ergens ga optreden: ‘neem je die trompet waar vuur uitkomt ook mee?’”
Het lukte Folkert-Hans om het publiek enthousiast te krijgen. Drieduizend man hossend op zijn muziek, een geweldige ervaring. Van zenuwen had hij weinig last. “Met het fietskorps hebben we geregeld voor duizenden mensen gespeeld, we gingen naar Japan, Amerika en Turkije. Ook heb ik in twee bands gespeeld, Maelox en Lace. Met die laatste band hadden we wel zeventig optredens per jaar. Dit was wel de eerste keer dat ik het alleen moest doen, maar dat vond ik niet erg. Ik hou van performen.”
Folkert-Hans heeft zijn single uitgebracht bij platenmaatschappij Hollandia en het nummer is opgenomen bij producer Laurens van Wessel die ook het laatste album van Frans Bauer produceerde. Arie Kuipers is verantwoordelijk voor de tekst en muziek. Op aanraden van Bauke en de platenmaatschappij is de muzikant met de single gekomen. “Ze zeiden: als muzikant kun je wel je idealen hebben, maar er moet wel brood op de plank komen.” Met zo’n single kan Folkert-Hans laten zien wat hij allemaal in huis heeft.
Maar idealen heeft hij zeker. Zo is Folkert-Hans helemaal weg van Kyteman, een muzikant die net als hij beschikt over een flinke dosis enthousiasme en veel goede muzikanten om zich heen verzameld. Ook zou hij graag als sessiemuzikant werken. Maar vooralsnog doet hij het alleen. Sinds 2009 is hij ook gestart met zingen. “Als je dan alleen optreedt en alleen instrumentale muziek maakt, dan valt het publeik in slaap. Ik ben er dus ook bij gaan zingen en dat gaat eigenlijk verrassend goed. Ik zing van alles, van Marco Borsato tot Elvis en Gerry Rafferty. En of ik nu op een bruiloft speel, in een kroegje of voor een paar duizend man: het gaat altijd los en het is gegarandeerd feest. Eerder ga ik ook niet weg trouwens.”Om zijn muzikale activiteiten uit te breiden, beschikt Folkert-Hans sinds kort over zijn eigen muziekstudio. Vlak bij zijn woning in Opende kwam een gebouwtje vrij. Hij besloot het te kopen en knapte het op. De buitenkant ziet er nog ietwat verwaarloosd uit. “Dat komt nog. Maar wacht maar tot je het binnen ziet.” Hij heeft er een prachtige professionele studio van gemaakt, iets wat je niet verwacht in dat gebouwtje in Opende. “Ik wil er zelf muziek opnemen, maar ik ga het ook verhuren. Wie weet kom ik zo ook weer interessante artiesten tegen om wat mee te ondernemen in de toekomst.” Tijdens de single presentatie van het nummer ‘cha cha cha’ zullen Jellle B., Sipke de boer en de Beatles tribute band MMT optredens verzorgen. Op zondag 5 juni vanaf 16.00 uur in café Bos in Opende. Entree: €5, met de single inbegrepen.