“Onze eigenaren willen geen kreupele paarden”

0
153
drafbaan

Bui verpest drafsportfeest Aduard

ADUARD – Dagenlang kurkdroog weer boven Aduard. Een uur voor aanvang van de grasbaankoersen woensdag op de fraaie baan aan het van Starkenborgkanaal kwam hij dan toch nog: de gevreesde bui. Kenners wisten, dat de grasbaan dat niet kon hebben. De harde potklei geeft het water niet de kans weg te zakken. Gevolg: een glibberige bodem voor de snelle dravershoeven. Toen er drie koersen waren gereden kwam er rumoer vanuit het stalterrein.
Een aantal grote trainers trok in rap tempo alsnog de paarden terug. Woordvoerder Bas Crebas, ondersteund door meervoudig amateurkampioen Fred Handelaar: “Kijk, daar in de bocht bij de ingang stalterrein is het veel te glad, daar gaan ze slippen. Dat is riskant voor rijders en paarden. We hebben niet alleen met belangen van publiek en organisatie te maken. Onze eigenaren willen geen kreupele paarden.” Zoals zo vaak was niet iedereen het daarmee eens. Johannes Kramer, eigenaar/trainer van de topcrack op de grasbanen, de snelle ruin Zur Beuckenswijk, zei wat vele anderen ook dachten: “Het is een kwestie van scherpte en het juiste beslag.” Om zijn woorden kracht bij te zetten liet hij zijn grote crack met rijder Jan-willem Kromkamp even door de nauwe bochten van Aduard stuiven. Kreeg het publiek toch nog een beetje waar voor zijn geld. Ja, deze Zur Beuckenswijk lust het gras van Aduard wel rauw. Een insider heeft hem eens beschreven als een uniek paard, dat tussen twee happen mals gras door even zijn koersje wint. Hij ziet normaal zijn tegenstanders niet staan. Gisteren ook niet. Die waren al vlot vertrokken, naar de droge stal. Ook Harrie van der Heide’s humeur had er onder te leiden. Geen wonder, hij had zijn crack ‘You Wish Tocane’ beschikbaar gesteld voor de burgemeesters tweekamp, tussen Hoekstra van Leek en Swart van Zuidhorn. Harrie, met gevoel voor PR, had een fraai koetsje geregeld, met de vlag van Leek op de zitting. Daar had Berend Hoekstra zo plaats kunnen nemen. Het kwam er niet van. Bij de uitgang stonden bestuursleden van de Stichting Drafsport Aduard Zuidhorn. In hun midden de actieve voorzitter Bert Postema en zijn vrouw Marianne Vos. Tot in Stockholm op de beroemde drafbaan Solvalla was reclame gemaakt voor Aduard, om er een groot feest van te maken. Een bui was voldoende de sport in het water te doen vallen. Niet moeilijk te begrijpen hoe het met het gemoed van de voorzitter gesteld was. Toch vond hij nog de moed het publiek toe te spreken en te bedanken. Bestuurlijke klasse daar in Aduard!