Plaats: Wilhelmina Rustoord Opende

0
519
ongenode-gast-wk24

Datum: 4 juni
Tijd: 10.30 uur

De (On)genode gast nam afgelopen week een kijkje in Opende op de allerlaatste zomermarkt die bij het Zonnehuis Wilhelmina Rustoord in Opende ooit plaats zou vinden. En wat een traditie had moeten worden, had niet zo mogen zijn. De bewoners van het rustoord gaan verhuizen eind augustus, en het is de vraag of de traditie van de aardappelschilwedstrijd in Marum voortgezet gaat worden. Maar van treurnis was er in Opende woensdagochtend geen sprake. Een aantal vrolijke dames en een enkele heer had zich in de verkleedkleding gestoken om mee te gaan doen met de aardappelschilwedstrijd op de zomermarkt. Er waren vier prijzen te verdelen. Die voor de dunste schil, de mooiste schil, de origineelste schil (in combinatie met de origineelste verkleedpartij) en de langste schil. Om plusminus 11.00 uur gingen de dames van start. Een ouderwets aardappelbakje op schoot, en schillen maar. Bij de jury, bestaande uit Trijn Derks van de Stichting Vrienden van het Zonnehuis, Martje Ruiter, geestelijk verzorgster en Klara van der Velde van Plaatselijk Belang Opende, was het hilariteit alom. Op de vraag waar de dames op gaan letten bij het beoordelen van de schillen, gieren de dames het uit. ‘Wij beoordelen op lengte en dikte,’ vertelt Klara, waarna de dames in lachen uitbarsten. Bij de deelnemers aan de wedstrijd is het al niet anders. Janny Nieuwland, in zwart-wit gestreept boevenpak, vertelt de ene na de andere anekdote uit haar gevangenisbestaan, waarop de overige deelnemers het steeds maar weer op een lachen zetten. Het is niet erg bevordelijk voor de kwaliteit van de schillen, want wie lacht, die beweegt, en daarmee breekt de ene na de andere schil af. ‘Mochten jullie messen stomp worden, dan heb ik ook nog wel een Herder voor jullie in de aanbieding,’ vertelt één van de standhouders. ‘Een Herder?’ vraagt jurylid Klara. ‘Is dat een mes? Zoals je kunt zien ben ik niet gevraagd als jurylid vanwege mijn deskundigheid,’ lacht ze. ‘Plaatselijk Belang heeft de aardappels voor de wedstrijd gesponsord. En ik vind het fantastisch om hier bij te kunnen zijn!’ Nadat er een karrenvracht aardappels zijn geschild komen er plots nog twee dames aan die graag aan de wedstrijd mee willen doen. Het zijn de dames Nijenhuis en Froukje Pera die ook graag nog een poging willen doen om de Gouden Aardappel in de wacht te slepen. Hen wordt nog even de kans gegeven om één aardappel te schillen, en zo blijkt later dat dat niet onverdienstelijk is. De jury neemt haar taak behoorlijk serieus. Er is een weegschaal meegenomen om de schillen te wegen, een meetlint om er maar geen misverstand over mogelijk te laten zijn dat de langste écht de langste is en er wordt driftig overlegd over welke schil nou de mooiste is. Wanneer de jury er uit is roept Mieneke Alting van het Zonnehuis de deelnemers bijeen voor de prijsuitreiking. De derde prijs, de prijs voor de langste schil, gaat naar mevrouw Nijenhuis. Zij wist uit één aardappel maar liefst een schil te maken van 95 centimeter. De tweede prijs, die voor de dunste schil, was de schil van Minie van der Velde. Haar schil was slechts 15 gram zwaar, en daarmee de dunste schil van de competitie. De eerste prijs, die voor de mooiste schil, ging naar Froukje Pera. Haar aardappel was zo geschild dat de schil in principe zo weer terug te draaien is om de aardappel heen en daarmee de mooiste van het stel. Janny Nieuwland, nog altijd in boevenpak, werd de gelukkige winnares van de originaliteitsprijs. Die won ze niet alleen voor haar boevenpak, maar ook voor haar schil die niet alleen functie heeft als schil, maar ook dienst doen als oorkleppen, zo vindt zij zelf.
‘Toch jammer dat vandaag de laatste keer is dat we deze markt kunnen organiseren. Het was altijd een mooie manier om mensen kennis te laten maken met het Wilhelmina Rustoord,’ aldus Mieneke Alting.

ongenode-gast-wk24-02 ongenode-gast-wk24-04