“Voetbal is oorlog en politiek soms ook”

0
324
VK-Sjabbo Smedes-2

Sjabbo Smedes over het WK in Brazilië

GROOTEGAST – Wethouder Sjabbo Smedes is geregeld op het voetbalveld van Grootegast te vinden. Al jaren is hij betrokken bij de club, in het bestuur, als leider van een team of om zijn dochters en zoon aan te moedigen. Ook is hij voorzitter geweest bij VEV’67 in Leek. “Mijn zoon speelt in het eerste. Ik mag graag kijken, met veel commentaar natuurlijk.” Ook tijdens het naderende WK neemt hij het voetbal voor de Streekkrant onder de loep, deskundig als hij is. Vandaag trapt Smedes af. Beschouwingen over Louis van Gaal, voetbal en politiek als spel en vertrouwen.
“Wat ik met voetbal heb? Mijn drie dochters voetballen bij FC Grootegast en mijn zoon speelt dus in het 1e. Zelf heb ik tot mijn 27e gevoetbald, maar mij zoon is beter hoor. Wat mij vooral aantrekt aan het voetbal is het verenigingsleven, de gezelligheid. We hebben zelf een groot gezin met zes kinderen, daar zie je dat ook weer in terug. Mijn kinderen nemen wel eens vrienden mee tijdens een WK wedstrijd of gaan naar de kroeg, maar zelf kijk ik het liefst thuis. Ik mag graag zien hoe er gespeeld wordt. Natuurlijk lever ik daarbij ook weer veel commentaar. Zo ook laatst tegen Ghana, die wedstrijd vond ik helemaal niks. Mijn vrouw vond me veel te negatief. Maar zeg nou zelf, er valt toch ook niet veel van te maken?”
De verdedigende manier van spelen, vindt de wethouder maar niks. “Uit de 1-5-3-2 opstelling spreekt niet veel vertrouwen. Ik vind dat je uit moet gaan van
je eigen kracht. We hebben goede voetballers. Daar moet je gebruik van maken. Het idee van Van Gaal is dat we op deze manier niks weggeven. Dat betekent dat je ook voorin niks kunt creëren. Ronald de Boer zei laatst ook al dat Van Gaal zich teveel met het spel bemoeit. Hij vergeleek het met Hiddink, die zorgde dat er een team stond, dat de jongens samen een prestatie neerzetten. Hoe ze dat deden was min of meer aan hen. Van Gaal houdt van instrueren. Dat is mooi, maar initiatieven en creativiteit maakt hij ermee dood.” Toch denkt de voetbalkenner uit Grootegast dat Van Gaal ons ook nog wel eens op het verkeerde been kan zetten. “In de voorfase zegt hij dat ze dit systeem gaan spelen. Ik kan me voorstellen dat hij nog met verrassing komt. Tegen Wales werd ineens weer anders gespeeld dan toen tegen Ghana. Op deze manier denk ik wel dat je tegen sterke landen meer kunt uithalen. Altijd verdedigend spelen vergt veel meer energie dan als je zelf de regie voert.”  Als leider heeft Smedes zelf ook veel langs de lijn gestaan. “Als ik één ding geleerd heb, is dat alles wat je de spelers toeschreeuwt net gehoord wordt. De invloed van een coach is beperkt. Van Gaal weet veel, maar hij moet wat meer vertrouwen hebben in zijn team, ze zelf laten spelen. Ik zag ik die wedstrijd tegen Wales bij een wissel, dat Sneijder niet wist welk systeem ze moesten spelen. Dat werkt natuurlijk niet. Het is de rol van Van Gaal om er een team van te maken. Dat de jongens in staat zijn voor elkaar te werken en elkaar wat te gunnen. Ik denk niet dat hij daar de geschikte coach voor is. Maar ja, we moeten het er mee doen nu.”
De eerste wedstrijd tegen Spanje ziet hij niet geheel onbevreesd tegemoet. “Ik verwacht niet dat we winnen. Het zou mooi zijn als we er een gelijk spel uit kunnen halen. Maar dan moeten we niet alleen verdedigen! En heel misschien winnen we zelfs. Als we dan toch een kans kunnen benutten, dan zullen we met 1-0 winnen of zo. Maar meer ook niet.”
Op het gebied van spelers moet Sjabbo nog even inkomen. Al die jonge jongens kent hij (nog) niet. “Ik vind dat Blind bij Ajax goed gedijt, datzie je nu niet terug. Bij Ajax komt hij vaak op langs de zijkant. Gisteren heb ik wel een prachtige dieptepass gezien van Sneijder waar een doelpunt uit kwam. Maar deze wedstrijden geven niet bepaald veel vertrouwen. De meeste mensen zijn ook nog niet bepaald enthousiast. Daar laatste twee wedstrijden waren niet bepaald bijzonder te noemen.”
Smedes denkt dat Brazilië de grote kanshebber is van het toernooi. “Zij doen het altijd goed op toernooien en ze hebben ook nog eens het voordeel dat het in eigen land is. Spanje zal ook goed spelen. En Duitsland was ook altijd goed, maar of dat dit jaar ook zo is, is nog maar de vraag. Duitsland moet altijd in een toernooi groeien. Als ze de eerste wedstrijd goed spelen, dan eindigen ze ook hoog.” Van Afrika verwacht hij niet veel. “Vier jaar geleden waren er niet echt Afrikaanse toppers. Ik denk nu ook niet.”

Ziet Smedes ook overeenkomsten tussen politiek en voetbal? Bij beide moet je immers beschikken over tactisch inzicht. Smedes: “Voetbal is oorlog en politiek soms ook. Voetbal is een spel, maar ook met veel belangen. Tactiek is net als in de politiek erg belangrijk. Het verschil is dat je in de politiek belangen van een ander behartigt. Doorzettingsvermogen is belangrijk, evenals de juiste timing.”