“Wij hebben gewoon geen topploeg”

0
140
bart buijs

‘kenners’ over het WK en de kansen van Oranje

REGIO – Wat gaan ‘we’ doen in Brazilië? Wacht onze helden bij thuiskomst weer een boottocht door de Amsterdamse grachten, of gaan onze vedettes af door de zijdeur. De meningen zijn verdeeld. De ene kenner ziet kansen, een ander juist helemaal niet. De Streekkrant peilde de mening van een aantal kenners in de regio.

Als sportman en voetballiefhebber wil Bart Brandts Buys, sportfunctionaris van de gemeente Zuidhorn, graag zijn mening geven over het naderende Wereldkampioenschap. “Ik ben ontzettend chauvinistisch en geloof elk jaar weer dat wij gaan winnen. Al is het alleen omdat ik het zo graag mee zou willen maken. Ik moet wel eerlijk bekennen dat mijn moraal lager ligt als de afgelopen toernooien. Wel denk ik dat dit juist een positieve gevolgen kan hebben. Laat ze maar lekker in de underdog positie spelen. Wanneer je in het toernooi kan groeien, brengt dit minder spanning met zich mee dan dat je de torenhoge favoriet bent.” Ook over de opstelling heeft de sportliefhebber zo zijn ideeën. “Nederland heeft een aantal exceptioneel goede spelers (sierpaarden), denk aan van Persie, Robben en Sneijder. Deze moet je altijd opstellen en optimaal kunnen benutten. Daaromheen heb je mensen nodig die ervoor zorgen dat die goede spelers hun werk kunnen doen (werkpaarden). Beide zijn onmisbaar, die balans/rolverdeling moet aanwezig, maar voor spelers ook duidelijk zijn. Verder geloof ik wel in de tactiek van de bondscoach, laat hem maar schuiven met die poppetjes. Helaas heeft hij een aantal sterke verdedigers thuis gelaten, hier snap ik weinig van.” De grootste kanshebbers vindt Bart Spanje, Brazilië en Argentinië. “Als outsider wil ik toch ook onze zuiderburen noemen. België heeft sinds jaren weer een bijzonder goede ploeg.” Zoals de meeste Nederlanders mist Bart geen minuut van de wedstrijden van Nederland. “De andere wedstrijden volg ik zeker met een schuin oog, maar zal ik vaak moeten laten schieten. Ik kijk graag in de kroeg, maar heb thuis ook een beamer aan de wand hangen, waardoor ik vast geregeld vrienden over de vloer zal hebben. 18 juni organiseer ik vanuit mijn werk als combinatiefunctionaris bij de SWgZ met een aantal andere partijen het “WK-Event-Zuidhorn” in het centrum van Zuidhorn. Overdag kunnen de kleintjes meedoen aan het KNVB straatvoetbaltoernooi en om 18:00 uur kijkt het hele plein naar Nederland-Australië op een mega groot scherm! Toegang is gratis, dus komt allen!”

Wethouder Kor Berghuis van gemeente De Marne heeft samen met Rene Smit, beleidsmedewerker sport, antwoord gegeven op de vragen van de Streekkrant. “Ik ben steeds enigszins sceptisch geweest over de kansen van dit Nederlands Elftal. De selectie bestaat voor een groot deel uit spelers uit de Eredivisie en het niveau van deze competitie is niet erg hoog. Bovendien is de internationale ervaring van een aantal spelers niet groot. Maar ik ben een optimist en nu de WK koorts ook bij mij begint te komen neemt ook het vertrouwen toe. Het is een jonge, gretige groep, aangevuld met gelouterde internationals en een bondscoach die houdt van gedisciplineerd voetbal. Deze combinatie moet een sterk collectief mogelijk maken en de individuele klasse van bijvoorbeeld Van Persie en Robben, kan beslissend zijn.” De wethouder verwacht Spanje als poulewinnaar en voor Nederland een tweede plaats. “Maar dan treffen ze mogelijk mijn topfavoriet Brazilië en dat is echt een lastige opgave.” Over de opstelling van van Gaal is Berghuis tevreden. “Ik denk dat de sterkste 23 spelers zijn geselecteerd en dat het basiselftal tegen bijvoorbeeld Ghana en Wales ook wel meest logische keuze is. Ik ben ook gecharmeerd van Lens en Depay en hoop dat zij ook speeltijd krijgen.” Berghuis wil zo veel mogelijk WK wedstrijden volgen, maar hij verwacht dat hij door tijdgebrek niet alle wedstrijden volledig kan volgen. “De tijdstippen van de wedstrijden zijn dusdanig dat ik altijd nog wel een samenvatting kan meepikken of een gedeelte van de wedstrijd. Ik ben wel een gezelschapsmens en vindt de sfeer en het enthousiasme die overal in Nederland rond een dergelijk evenement hangt fantastisch, maar ik geef de voorkeur om de wedstrijden thuis te volgen.”