“Bij de eerste goal begon ik te zingen, springen en te dansen”

0
138

Gerard Dam op reis naar Brazilië

LAUWERZIJL – Gerard Dam uit Lauwerzijl reist naar Brazilië voor het WK voetbal en houdt de Streekkrant op de hoogte van zijn belevenissen in het land. De 23-jarige Gerard haalde de krant al eerder met zijn reis naar Ecuador.
Daar liep hij stage en deed vrijwilligerswerk voor de stichting ‘Local Dreamers’. Hij gaf voetbaltraining aan kinderen in het arme Zuiden van Quito en daarnaast werkte hij mee aan een ander project met kinderen van de straat.
Zijn stage heeft hij ondertussen afgerond en dat komt heel goed uit: nu kan hij door naar Brazilië om het WK bij te wonen.
Wanneer kom je aan in Brazilië?
“Op dit moment doe ik trip vanuit Quito, Ecuador naar Lima in Peru. Via de amazone, Banos (een gave plek om wat extremere sporten te beoefenen) en Quenca (één van de mooiste steden van Ecuador) reis ik richting Peru. Hier ga ik onder andere surfen en genieten van het heerlijke eten, Peru staat daar namelijk bekend om. Vervolgens vlieg ik 18 juni naar Iguazu wat een drielandenpunt is, namelijk van Argentinië, Paraguay en Brazilië. Ik verblijf vanaf dan in het voetbalgekke land Brasil! Natuurlijk is Iguazu geen speelstad, maar hier zal het ook één groot voetbalfeest zijn.”
Hoe lang blijf je in Brazilië en heb je kaartjes kunnen krijgen voor een wedstrijd?
“Op 22ste vlieg ik naar Rio om direct weer in de bus te stappen naar Sao Paulo voor Nederland-Chili. Ik had mijn ticket al geboekt dus ik wist nog niet waar en tegen wie Nederland moest spelen. Helaas hebben mijn vrienden en ik geen kaartjes kunnen regelen. Via internet hebben we het meerdere malen geprobeerd, maar helaas. Maar ik ben ervan overtuigd dat het toch geweldig gaat worden tussen de andere Nederlanders en natuurlijk de gekke Brazilianen op een plein in Sao Paulo. We proberen nu nog andere kaartjes voor andere wedstrijden te regelen, maar dit gaat best lastig worden. Na Sao Paulo ga ik weer terug naar Rio, hier ga ik een vriend van me bezoeken die ik heb leren kennen in Rome tijdens mijn masterstudie. Hij gaat me alle hotspots van Rio laten zien, me een beetje cultuur laten snuiven en natuurlijk meebrengen naar de voetbalgekte van Rio. Ik zou op 28 juni weer vertrekken, maar ik ben van plan om langer te blijven, er vanuit gaande dat Nederland doorgaat naar de volgende ronde is dat zeker de moeite waard!”
In de speelsteden hoor je vaak dat het lastig is om een slaapplek te vinden ten tijde van de wedstrijden. Hoe ga jij dat doen?
“In Sao Paulo heb ik geen slaapplek, dat gaat echt een kwestie worden van ‘ik zie wel’. Zolang ik mijn spullen maar ergens veilig kan opbergen dan komt het altijd wel goed. Er zijn altijd genoeg vriendelijke mensen die je vast wel een slaapplek willen aanbieden als alle hostel vol zijn of simpelweg veel te duur.”
Merk je al veel van de WK-koorts in de Zuid-Amerikaanse landen waar je tot nu toe geweest bent?
“Op zich valt dit nog heel erg mee. Je ziet overal aanbiedingen voor WK reizen, heel Ecuador is geel gekleurd met ‘camisetas’ (shirtjes) en andere WK spulletjes en tijdens oefenwedstrijden lopen de spanningen hoog op bij de Ecuadorianen maar een echte koorts kan ik het niet noemen.”
Heb je al veel andere Nederlanders gespot die voor het WK komen?
“Er gaan drie andere oud-vrijwilligers van Local Dreamers naar het WK en een vriend van één van de vrijwilligers en daarnaast gaan er nog twee Belgische vrienden en één Nederlandse vriend van me heen, maar voor de rest heb ik nog geen andere Nederlanders ontmoet nee. Dat zal straks wel anders worden als ik in Brazilië aankom.”
Heb je wel een oranje shirt? Je bent immers al even op reis…
“Ik heb wel wat oranjes, maar geen officieel shirt helaas…”
Heb je een beetje vertrouwen in het huidige Nederlandse team?
“Als ik naar de selectie kijk zou ik eigenlijk niet heel veel vertrouwen moeten hebben, al helemaal nu Strootman er niet bij is. Ook vind ik het onbegrijpelijk dat Van Dijk (oud-speler FC Groningen, nu spelend bij Celtic) geen kans krijgt van Van Gaal. Desondanks ben ik altijd (te) positief ingesteld en denk dat we het best weleens goed kunnen gaan doen. Ik denk dat het allemaal gaat afhangen van Nederland-Chili, de winnaar van deze twee gaat samen met Spanje door naar de volgende ronde. Ik zal in ieder geval de longen uit mijn lijf schreeuwen tijdens deze wedstrijd voor Oranje! Tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland verbleef ik in Mancora een klein kustplaatsje in Peru. Tijdens de openingswedstrijd van het WK merkten we al dat voetbal niet heel erg leefde in Mancora. Ik was dan ook bang dat er niet heel veel belangstelling was voor de wedstrijd van Nederland. Ondanks de schrale opkomst was de sfeer wel fantastisch, dit kan te maken hebben met het feit dat ik bij elke goal of kans helemaal gek werd en begon te schreeuwen, springen en zelfs bijna dansen. Tja dat doe je als je vier maanden in Zuid-Amerika hebt gewoond denk ik. Wat een geniale wedstrijd!!! Wie had dat gedacht, bijna ongelofelijk. Natuurlijk heb ik al mijn vrienden van verschillende nationaliteiten onder geschminkt met de Nederlandse kleuren. Het feestje wat volgde ging door tot in de late uurtjes.”