Dé plek voor liefhebbers van het Wad

0
120
Lauwersoog - opening HIP

Waddenkwartier Lauwersoog feestelijk geopend

LAUWERSOOG – Het Waddenkwartier in Lauwersoog is afgelopen zaterdag feestelijk geopend en is daarmee dé plek voor liefhebbers van het Wad en het Lauwersmeergebied. Het Waddenkwartier is het voormalig terrein van de garnalenfabriek Nordshrimp in de haven van Lauwersoog. Gemeente De Marne en de provincie Groningen willen de haven van Lauwersoog aantrekkelijk maken voor bezoekers. Daarom is afgelopen maanden hard gewerkt om het voormalige Nordshrimplocatie om te vormen tot het zogenaamde Waddenkwartier. Naast Het Informatie Paviljoen (HIP) zijn er nu drie ‘Waddenkwartiermakers’  die met hun onderneming en activiteiten een aantrekkelijk en levendig gebied  maken. Eén daarvan is de Visserijloods. De Stichting Geïntegreerde Visserij en de gemeente De Marne hebben de gebruiksovereenkomst eerder vorige week getekend voor de Visserijloods op het Waddenkwartier. Voorzitter Dankert van de Stichting is zeer blij met deze plek op de haven van Lauwersoog: “Ik weet geen betere plek waar de verbinding tussen de visserij en toerisme kan plaatsvinden dan hier”. Ook wethouder Van Gelder is gelukkig met de komst van de Visserijloods op het Waddenkwartier. “Dit wordt een plek waar op een laagdrempelige manier contact is tussen publiek, vissers en hun cultuur en waar kennis van de visserij en visproducten aan geïnteresseerde streekbewoners en toeristen wordt overgedragen”. Het Informatie Paviljoen (HIP) is vorig jaar gerealiseerd en nu volledig ingericht. De tijdelijke fototentoonstelling van de Colin Archer Memorial Race wordt zaterdag officieel geopend.  Ook is er een IJscafe gevestigd en het Ticketoffice is het vertrekpunt voor wadlooptochten, vaartochten naar de zeehonden en fietsverhuur. Bij de Visserijloods is informatie over duurzaam vissen of het visserscafe te krijgen en zijn er onder meer workshops en excursies naar het wad. Wethouder Herwil van Gelder verrichte de openingshandeling en ook verschillende ondernemers kwamen aan het woord. Brassband 050 zorgde voor een feestelijke noot en daarna was het tijd voor alles wat het nieuwe Waddenkwartier te bieden heeft. Heerlijke garnalen werden uitgedeeld en ook kon men een vaartocht maken en kreeg men uitleg over de visserij.