Grijpskerk is bijna klaar voor Summerstrike

0
137
Martin Spijkerman

GRIJPSKERK – Nog maar een kleine drie weken en dan vindt in het park van Grijpskerk voor de derde maal het festival Summerstrike plaats. De organisatie is er zo goed als klaar voor: nog slechts enkele puntjes moeten op de spreekwoordelijke i worden gezet. Ook dit jaar belooft het evenement weer groots te worden met namen als Kraantje Pappie, Diep Triest en Maelox.
Voorman Martin Spijkerman is er klaar voor. Met een gulle glimlach op zijn gezicht vertelt hij over de plannen voor dit jaar. “Zeker hebben we er weer zin in,” zegt hij. “De afgelopen twee jaren waren een gigantisch succes. Summerstrike leeft echt in Grijpskerk en omstreken.” Voor Spijkerman is vooral de sfeer heel belangrijk. Die moet goed zijn. Ook over de locatie is goed nagedacht. “Dit is de plek waar ook de schoolreünie en spelweek plaatsvinden. Het biedt allerlei mogelijkheden, zelfs om te schuilen als het toch slechter weer wordt. Het park heeft de ambiance van een dorpsplein. Dat maakt het zo gezellig.”
Voor het evenement zijn dit jaar weer grote namen aangetrokken. Zo is er een optreden van Diep Triest, maar ook van de band Flannery van de Grijpskerker Koos van der Goot. Ook het uit Grootegast afkomstige Radius zal op het podium staan, net als rapper Kraantje Pappie. Spijkerman: “Maar waar ik ook heel trots op ben zijn Taymir en Me & Mr. Jansen. Van die bands gaan we de komende jaren nog heel veel horen.” Zijn eigen Maelox staat er ook. “Van mij had het niet gehoeven, maar de rest van het bestuur stond erop omdat wij toch een band uit Grijpskerk zijn. Graag doe ik het, maar dus wel onder dwang.” Op het programma staan ook DJ Arma en Switch.
Wat dit jaar wel anders is, is dat het festival een tweede dag heeft. Al op vrijdagavond begint het festival in Grijpskerk met een danceavond voor de jeugd. “Daarmee proberen we in te spelen op de vraag die er vanuit de jeugd is,” zegt Spijkerman. Mochten door de extra avond minder mensen naar het festival zelf komen, dan vindt de organisator dat niet erg. “De kosten zijn toch al gemaakt. Dus waarom zouden we het niet verdelen over twee avonden?” vraagt hij zich hardop af.
Voor de organisatie is, zoals de naam al doet vermoeden, gezelligheid de belangrijkste reden om het evenement te blijven organiseren. “We zagen een aantal jaren geleden al dat Grijpskerk langzaam aan het doodbloeden was. De feestweek verdween, de jaarmarkt werd kleiner en de kermis is ook niet meer wat het geweest is. Dat is jammer, want zo’n feestweek, daar leefde iedereen echt naartoe.” Nu is er Summerstrike, maar ook het jaarlijkse evenement in de oudjaarsnacht. “Het is belangrijk om dingen te blijven organiseren. Als we niks doen is Grijpskerk binnen de kortste keren van de kaart.”