Groenten uit eigen kweek moet Voedselbank ontlasten

0
143
lutjegast willy bultje

Dorpsbelangen Lutjegast maakt zich sterk voor dorpsmoestuin

LUTJEGAST – De Voedselbank in de gemeente Grootegast kan binnenkort rekenen op groenten uit de ‘eigen’ tuin. De gemeente constateerde zelf dat er behoefte is aan meer betaalbare verse groenten voor de voedselbank en  stelde aan ieder dorp voor om op niet gebruikte stukjes grond groenten te verbouwen. Dorpsbelangen Lutjegast toont zich enthousiast en heeft al beschikking over een stukje grond. Daarmee is men er nog niet: er worden nog mensen gezocht die hun handen uit de mouwen willen steken.
“Het voorstel om in de dorpen aan de slag te gaan komt van de gemeenteraad van Grootegast en daar hebben wij als Dorpsbelangen gehoor aan gegeven,” vertelt secretaris Willy Bultje. “Wat betreft de grond heeft Staatsbosbeheer een stuk grond beschikbaar gesteld en nu zijn we op zoek naar actieve dorpelingen die zich willen inzetten voor de tuin. We krijgen uit het dorp best veel reacties van mensen die het een goed idee vinden. Nu hopen we ook dat ze het niet alleen een goed plan vinden, maar ook willen helpen om dit tot een succes te maken.”
Want dat ook de voedselbank in Grootegast de steun van bijvoorbeeld Dorpsbelangen Lutjegast goed kan gebruiken is wel duidelijk. Iedere maand melden zich nieuwe cliënten die een voedselpakket nodig hebben om te overleven. Daarbij kunnen verse groenten al erg helpen, want deze zijn schaars. We hebben nog geen aanmeldingen van mensen die dit willen ondersteunen. Wel geven sommige inwoners aan dat ze zelf een moestuin hebben en daar wel eens teveel groenten uit halen. Deze groenten zouden natuurlijk prima naar de Voedselbank kunnen worden gebracht. Ons plan is een soort werkgroep op te richten dit de dorpstuin begeleidt en afspraken maakt met de Voedselbank om af te stemmen welk voedsel er in de tuin wordt gekweekt. Ik zit zelf te denken aan meer houdbare groenten als de wortel. Wanneer je sla uit de tuin haalt bestaat namelijk de kans dat deze aan het einde van de dag verwelkt is.”
Daarmee houdt het niet op, want overtollig zaaigoed kan eveneens gedoneerd worden bij de Voedselbank, zodat de Dorpstuinen zelf aan de slag kunnen met het kweken van nieuwe groenten. “Denk dan aan zaden en/of jonge planten die nog maar twee of drie weken oud zijn, zodat ze in de volle grond kunnen worden geplant. Overigens, mensen die geen ervaring hebben met tuinieren kunnen ook helpen hoor. We zorgen ervoor dat enkele mensen die er verstand van hebben de boel coördineren. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit project gaat lukken.”
Belangstellenden kunnen zich wenden tot Willy Bultje, Abel Tasmanweg 19 in Lutjegast. Zij is te bereiken via tel. 0594 – 614 687 (na 14.00 uur) of per mail baas.willy@gmail.com.