“Het is een hele eer dat we dit cadeau krijgen”

0
186
Zuidhorn - bus zonnehuis

Nieuwe bus voor het Zonnehuis

ZUIDHORN – Voor de deur van het Zonnehuis de Oostergast was het druk afgelopen vrijdagochtend. Vol spanning wachten vrijwilligers, cliënten en medewerkers daar op de nieuwe bus voor het Zonnehuis. Ook Saskia van Velzen zit klaar in haar rolstoel. Zij is één van de bewoners van het Zonnehuis en vindt het een hele eer dat ze dit cadeau krijgen. “We gaan geregeld een dagje weg, zoals eind juni naar Lauwersoog. In de oude bus konden maar drie rolstoelen, nu kunnen we met meer mensen op pad.”
Terwijl er onderling nog druk gekletst wordt, komt opeens de bus aangereden, een verlengde witte Mercedes Sprinter. De eerste rit is reeds gemaakt, bezoekers van de dagopvang zijn opgehaald van huis en schuifelen nu voorzichtig de bus uit. Geertje Boer-Oostenbrug is positief. “De bus rijdt prima en is een stuk moderner dan die vorige. Er is gewoon veel meer ruimte.”
De aanschaf van de bus is mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Zonnehuis. Wim van Rijswijk en Etje Jager zijn namens ‘de vrienden van’ aanwezig. Aan voorzitter van Rijswijk is het de eer om de bus officieel aan de bewoners te overhandigen. Saskia heeft daar tijdens de dagbesteding een gigantische sleutel voor geknutseld, die van Rijswijk nu overhandigd aan de voorzitter van de Cliëntenraad Johan Vermeulen. “Ik ben blij met het mooie weer, maar nog blijer ben ik met de mooie bus”, vertelt van Rijswijk. “Dankzij donateurs, sponsoren en een aantal legaten hebben we de bus kunnen kopen.”
De bus zal worden gebruikt om bezoekers van de dagverzorging thuis op te halen en weer weg te brengen en voor uitstapjes van bijvoorbeeld de visvereniging. Saskia verwacht ook geregeld met de bus mee te zullen gaan voor een uitstapje. “Ik hou van uitstapjes, dus ik ga het liefst overal mee naar toe. Gelukkig organiseren ze bij het Zonnehuis heel veel. Dit is het beste wat ik heb meegemaakt.”
De oude bus was op en is afgeschreven. Ook was de bus een stuk kleiner dan de nieuwe variant. Er konden drie rolstoelen mee, maar dan moest er eerst een stoel worden uitgehaald. In de nieuwe bus kunnen vijf rolstoelen en dan nog drie passagiers. Een mooie vooruitgang dus. Ook Vermeulen van de cliëntenraad is heel blij met de bus. “Helaas is zo’n bus wel nodig door de versplintering in de zorg, maar het is een geweldig hulpmiddel om de noodzakelijke hobbels te nemen. Het Zonnehuis is ook nog eens gezegend met een groot aantal vrijwilligers, voor de bus alleen al zijn tien chauffeurs beschikbaar. Dit is een prachtig cadeau.”