“Ook het voortbestaan van het gymlokaal is in gevaar”

0
1519

Vanaf 2018 mogelijk geen school meer in Ulrum

ULRUM – Naast O.B.S. De Akkerwinde in Ulrum zijn er nu ook plannen om de H. de Cockschool in Ulrum te sluiten. Zeker is het nog niet, maar vorige week dinsdag maakten VCPO en Lauwers en Eems bekend dat ze in 2018 ook de H. de Cockschool in Ulrum willen sluiten, iets waar in het dorp geschrokken op is gereageerd. Eiko Swijghuizen van dorpsbelangen verwoordt het treffend: “Wij voelen het alsof er wéér iets uit Ulrum wordt weggenomen.”
De Akkerwende sluit in augustus haar deuren en gaat fuseren met OBS Lydinge. De H. de Cockschool is daarmee de enige school die nog overblijft in het dorp. Dat ook deze school mogelijk gaat sluiten zorgt voor veel onbegrip in het dorp. “Als dorpsbelangen hebben we hier wel zorgen over. In een dorp met 1400 inwoners zou toch een school moeten blijven?”  Swijghuizen noemt het verdwijnen van de school niet het enige probleem. “Wat gaat er dan met het gymlokaal gebeuren? Je hebt hier gym, judo en de volleybalclub zit er ook. Het is het meest gebruikte gymlokaal van gemeente De Marne volgens mij. Het gymlokaal kan nu behouden blijven omdat de school er gebruik van maakt.” En dat is nog niet alles. Er zijn ook al plannen om de bus niet meer door het dorp te laten rijden. “Dan moeten oudere mensen de grote weg oversteken om het dorp te bereiken. Er is geen goede oversteek, dus dat is niet prettig. We gaan er zo ver mogelijk voor om de bus in het dorp te houden. Dat is zo belangrijk voor de leefbaarheid.” 
De mogelijke sluiting van de H. de Cockschool mag dan onverwacht komen, volgens de voorzitter van dorpsbelangen geldt dat ook voor de fusie van De Akkerwinde. “Ineens lazen we in het dorpskrantje dat er geen oud papier meer wordt opgehaald. Meestal is er wel reuring in het dorp als zoiets gebeurt, maar dat was ditmaal niet het geval.”
Volgens Anne Praktiek van de school is de fusie van de school wel degelijk gecommuniceerd. “Het was inderdaad niet in de dorpskrant te lezen, maar we hebben het er uiteraard met de ouders over gehad. Het was gewoon niet meer te doen, een school met maar 24 kinderen. Er zijn wel gesprekken over geweest om samen te gaan met de H. de Cockschool, maar dat is niet gelukt. Het zou het mooiste zijn om de kinderen in het dorp te houden, maar voor onze school is het nu echt te laat. Het hing al jaren in de lucht en het mag niet als een verrassing komen.” De inwoners van Ulrum zien het met lede ogen aan. “We zijn hier absoluut niet blij mee”, aldus Swijghuizen. “In Ulrum hoort gewoon een school.