Ouders willen de Getijden in Pieterburen overnemen

0
263

“Wij zetten de school voort, met of zonder het schoolbestuur”

DE MARNE –Er lijkt een kleine doorbraak te zijn in de strijd van ‘Steungroep de Getijden’ om de school in Pieterburen te behouden. De steungroep wil zich aansluiten bij de ‘Kleine scholen Coöperatie’. De coöperatie, die landelijk opereert, heeft een alternatief verzonnen om scholen goedkoper en minder bureaucratisch te besturen. Voor het eerst heeft het schoolbestuur van Lauwers en Eems aangegeven mee te willen werken aan het plan van de ouders om de school in Pieterburen voort te zetten. Woordvoerder van de steungroep Raúl Henriquez vertelt dat dit de eerste keer is dat het schoolbestuur naar de ouders heeft geluisterd in een jaar tijd. “Zo’n positieve opsteker kunnen we wel gebruiken.”
Vorige week woensdag vond er een ontmoeting plaats tussen de steungroep en het schoolbestuur, die in de eerste plaats vastliep. Marianne Volp van het schoolbestuur heeft na die tijd toch toenadering gezocht. Henriquez: “Zij liet weten de dialoog met de ouders graag open te willen breken. Hiervoor heeft zij een handreiking gedaan. Volp heeft laten weten mee te willen werken als de ouders met een deugdelijk plan komen om de school over te nemen, en zet als het nodig is haar handtekening zodat wij de school kunnen overnemen.” Vooralsnog is er veel onduidelijk. “We willen weten wat ze te bieden hebben en dat willen ze uiteraard ook van ons weten”, aldus Henriquez. “Maar één ding is wel zeker, wij zetten de school gewoon voort, met of zonder het schoolbestuur. Wij vinden dat we een deugdelijk plan hebben. We weten hoe de school kan worden voortgezet. Dat kan zijn door het schoolbestuur zelf, maar het mag ook met de ‘Coöperatie kleine scholen’. Of het nou links- of rechtsom is, de school in Pieterburen blijft.” Het eerste gesprek met Jan Schuurman Hess van de coöperatie heeft al plaats gevonden. “Hij heeft uitgelegd hoe het hun gelukt is om een andere kleine school toch te behouden. Ze zijn dit al aan het doen. Wij moeten nu ook stellig zijn.”
Stellig zijn de ouders in Pieterburen zeker, al is dat volgens Henriquez niet altijd gemakkelijk. “Het is enorm frustrerend. Er is lang niet naar ons geluisterd en er gaat ook nog eens veel tijd inzitten. Iedereen heeft ook gewoon zijn werk. Frustratie heeft ervoor gezorgd dat andere scholen het niet hebben volgehouden. Waarom dat hier wel lukt? Dat past wel een beetje bij de cultuur van Pieterburen en Westernieland, er is veel actiebereidheid, het is een sterke gemeenschap. Soms struikelen we met elkaar over kleine dingen, maar als het om grotere zaken gaat, staan we daar met z’n allen achter. Als wij de Fransen afschrikken om geen gasopslag in Pieterburen te verwezenlijk, dan lukt het ook om het schoolbestuur aan te pakken. Ook wonen hier veel mensen met goede contacten, tot op hoog niveau. Die zullen we gebruiken ook!” De strijd is nog niet gestreden, maar als het allemaal lukt, wil de steungroep ook een voorbeeld zijn voor andere kleine scholen. Vorige week is bekend gemaakt dat in Noord-Groningen veertien andere basisscholen zullen verdwijnen. “Eerst strijden we voor onze eigen zaak, maar willen andere scholen zeker helpen, mits de kwaliteit in orde is. Dat is een voorwaarde. Wij geloven in de kwaliteit van onze school, ook vanwege het feit dat het een Montessorischool is, die echt bij de gemeenschap hoort. Het dorp wordt bij de school betrokken. Wij geloven in de school en vragen ons wel eens af of het huidige schoolbestuur van Lauwers en Eems dat ook doet. Maar we hoeven geen vijanden te maken. Misschien is er in de toekomst nog een rol voor het huidige schoolbestuur bij de school.”
Om de school te kunnen overnemen, moet de wet aangepast worden. Staatssecretaris Dekker neemt hier na de zomer een besluit over.