Pessimisme slaat om naar euforie

0
142
Warfstermolen - spaned

V.V. de Lauwers in de polonaise na winst Oranje

WARFSTERMOLEN – Nederland was voorafgaand aan de wedstrijd Spanje-Nederland pessimistisch gestemd over de uitkomst van de wedstrijd. De wedstrijd, die een revanche moest zijn voor de verloren finale van vier jaar geleden, werd overal in Nederland in huiskamers, kantines en kroegen bekeken. In Warfstermolen was dat niet anders. Mede vanwege het negende Dijkstra Toernooi voor de dames én het achtentwintigste Dijkstra Toernooi voor de heren van de dag erna werd er bij het voetbalveld aan het Sportcomplex ’t Meertenûst een feesttent neergezet waar de wedstrijd tussen Spanje en Nederland te bekijken was. Na een oproepje op Twitter nodigde Oedse Paauw, die al jarenlang vrijwilliger is bij V.V. de Lauwers, de Streekkrant uit om de wedstrijd vrijdagavond in deze feesttent te komen bekijken en verslag te doen van de sfeer. Een uitnodiging die uiteraard niet afgeslagen werd.  
De dames, nog met natte haren van het douchen of natte haren van het zweet, waren nog maar net klaar met hun Dijkstra Toernooi toen de wedstrijd van start ging. V.V. de Lauwers had een grote feesttent – groter dan bij het vorige Dijkstra Toernooi – neergezet en voor de gelegenheid de tent versierd met een aantal vlaggetjes. Uitbundig was de versiering in de tent niet, al viel de oranjegeverfde vloer wel op. Van de dames waren een aantal direct na hun toernooi de douches in gedoken en kwamen deze dames pas halverwege de eerste helft de tent in. Anderen wilden niets van de wedstrijd missen, en namen plaats in de tent om vervolgens in de rust snel onder de douche te duiken. Het kon allemaal. Wethouder Jelle Boerema van de gemeente Kollumerland – tevens scheidsrechter en voetballiefhebber -, had er aan het begin van de wedstrijd een hard hoofd in. ‘Ik ben lichtelijk pessimistisch over deze wedstrijd. Het zit er dik in dat we niet winnen.’  De rest van het publiek was bij aanvang van de wedstrijd ook niet uitbundig te noemen. Een enkeling droeg een oranje t-shirt, maar met name de mannen hadden hun dagelijkse kloffie aangetrokken en aan hen was dan ook amper te zien dat er vanavond een Oranjefeest uit kon barsten. De binnendruppelende dames hadden meer hun best gedaan. Rood-wit-blauwe vlaggetjes op de wangen, oranje slingers en tuinbroeken, oranje megafoons. ‘Er zijn ook een heleboel mensen die niets van het commentaar willen missen en daarom liever thuis naar de wedstrijd kijken. Na afloop van de wedstrijd komen zij dan toch hier naartoe om mee te feesten,’ vertelt Oedse Paauw.
Wanneer Spanje middels een penalty scoort zakt de sfeer in Warfstermolen enkele minuten naar het nulpunt. Voor een groot aantal heren is dat doelpunt een teken dat ze gerust even naar de bar kunnen om bier te halen. ‘We kunnen wel naar huis,’ roept er één. Toch verlaat niemand de tent, en dat bleek later maar goed ook.
In de rust van de wedstrijd neemt Oedse Paauw de microfoon en roept het publiek op tot applaus voor alle vrijwilligers die het Dijkstra Toernooi mede mogelijk hebben gemaakt. De scheidsrechters worden beloond met een rollade en de dames worden in de watten gelegd met hun prijzen, waarna de tweede helft van de wedstrijd van start gaat.
De sfeer wordt er op ’t Meertenûst met het doelpunt beter op. De dames pakken de oranje megafoons uit hun sporttassen en schreeuwen en zingen ‘Helemaal niets in Spanje!’ en ‘Wat zijn die Spanjaarden stil’. Wanneer het fluitsignaal aan het einde van de wedstrijd klinkt springen de vrijwilligers op om alle tafels en stoelen in een rap tempo naar de zijkant van de tent te verplaatsen en barst de polonaise los. Het blijft nog lang gezellig op ’t Meertenûst.

Warfstermolen - spaned2 Warfstermolen - spaned3 Warfstermolen - spaned4 Warfstermolen - spaned5 Warfstermolen - spaned6