Plaats: Surhuisterveen

0
111

Datum: 14 juni
Tijd: 14.30

De tennisvereniging in Surhuisterveen bestaat dit jaar vijftig jaar. Een hoogtepunt in het bestaan van de vereniging, dat sinds enkele jaren met haar tennispark gevestigd is aan het Blauknopke aan de rand van Surhuisterveen. Naast het tennispark was op de skeelerbaan een wedstrijd van Van Lingen Inline gaande, wat het parkeren rondom de sportparken bemoeilijkte. Maar, sporters zijn de beroerdste niet en een stukje lopen naar de sportparken is voor hen dan ook geen probleem. Ook de (On)genode gast, die een kijkje kwam nemen bij de jubileumdag van T.S.O., parkeerde bijna tegen de rotonde en moest een stukje lopen alvorens het tennispark bereikt werd. Op het tennispark was het een drukte van belang. Alle vijf de banen waren op het moment van spreken bezet. Als (On)genode gast neem ik eerst een kijkje in de kantine, waar ik een broodje ham-kaas eet. De dame achter de bar heeft een leuke dag. ‘Wat treffen we het vandaag toch met het weer. Het had niet beter gekund. Het is een heerlijke temperatuur om hier even op het terras te zitten, en het is tevens een lekkere temperatuur om bij te sporten. Niemand hoeft te klagen vandaag over het weer. Kan niet beter.’ Ik kan het alleen maar beamen. Ondertussen wordt er buiten druk getennist.
Een groepje van ongeveer twaalf kinderen krijgt tennisles van niemand minder dan oud-proftennisser Jacco Eltingh. De Nederlandse sterspeler boekt met name successen in het dubbelspel samen met Paul Haarhuis. Als team wisten ze als eerste alle vier de Grand Slamtoernooien te winnen en werden ze twee keer wereldkampioen.
Dat Eltingh tennissen kan was voorafgaand aan de clinic dus wel duidelijk, maar dat hij ook met een hoop humor de tennissers van T.S.O. zoveel kon leren kwam men pas gedurende de clinic achter. De kinderen, waarvan veel van de ouders op het terras toekeken op wat er op het veld gebeurt, zetten allemaal hun beste beentje voor. Jacco Eltingh daagt de kinderen uit vier ballen achter elkaar terug te slaan, ieder op een andere manier. Bij de laatste bal draait Eltingh zich om en bukt hij, zodat de kinderen mogen proberen met de bal zijn kont te raken. De ene na de andere slaat de bal echter mijlenver naast of over zijn achterste heen.
Totdat iemand ineens een voltreffer heeft. Met een rotgang slaat de jongen de bal tegen het zitvlak van Eltingh, die zichtbaar schrikt én pijn heeft. Terwijl hij zijn billen bij elkaar knijpt roept hij uit: ‘In al die jaren dat ik dit doe heeft nog nooit iemand mij geraakt! Nog nooit!’ Hij lacht erbij, maar wel als een boer met kiespijn. En wanneer hij zich weer omdraait en de kinderen de kont toekeert staat hij er wel met iets minder zelfverzekerdheid. De kinderen krijgen er echter des te meer zin in om hem wel te raken, al lukt het hen daarna niet meer. Voorzitter van T.S.O. Henk Veenstra spreekt van een groot succes. ‘Jacco Eltingh is één van de groten in de tenniswereld waar we een heleboel van kunnen leren. En we treffen het enorm met het weer. Het is een super gezellige dag.’ Ook op woensdag heeft de club een fijne dag gehad. ‘Woensdag hebben we een receptie gehouden.
Ook toen was het prachtig weer, en er kwamen veel mensen langs bij de receptie. Voor velen was het net als een reünie, een gezellig weerzien met bestuursleden van vroeger en bestuursleden van nu. Daarnaast hebben we alle leden uitgenodigd en ook zij kwamen in grote getale langs. Ons jubileum is zo goed gevierd!’ T.S.O. is nu weer even klaar met de feestvreugde, maar maakt zich alvast op voor het Feanster Tennis Toernooi dat op 5 juli aanstaande wordt gespeeld in Surhuisterveen.