Robles Rock komt terug op 9 augustus

0
199
johannes dolislager

“Als Grootegast haar festival terug wil, dan krijgt zij dat”

GROOTEGAST – Robles Rock komt terug en wel op zaterdag 9 augustus aanstaande. Het stichtingsbestuur heeft dit afgelopen weekend besloten na een zoektocht van enkele maanden naar voldoende geld. Over ongeveer anderhalve maand staan diverse topartiesten op het podium in het park van Grootegast.

Nieuw dit jaar is dat iedereen mee kan praten over de invulling van het festival via www.facebook.com/roblesrockfestival. Voorzitter Johannes Dolislager: “Wie moeten er dit jaar op Robles Rock komen spelen? We horen het graag via onze Facebookpagina. Ook horen we graag andere ideeën die mensen hebben om het festival nog leuker te maken. Iedereen kan eenvoudig een reactie achterlaten of een mailtje sturen. De leukste ideeën gaan we zeker proberen uit te voeren.” Wat dit jaar ook anders zal zijn, is de inrichting van het festivalterrein. Niet langer komen mensen binnen via de ingang aan De Noord. “We hebben besloten het hele festivalterrein aan te passen. Het park is ontzettend groot en volgens festivalrichtlijnen zouden er wel 20.000 mensen kunnen staan.
Dat bezoekersaantal halen we nooit en daarom hebben we besloten om het festival rond de speeltuin in het park te organiseren. Alles wordt een stuk knusser, maar tegelijk biedt het meer mogelijkheden om activiteiten voor kinderen te organiseren,” vertelt de voorzitter. “Het wordt een hele andere beleving.”
Robles Rock werd opgericht in 2009 en had bij haar derde editie al zo’n 1500 bezoekers. Na twee jaar van afwezigheid wil de organisatie het festival nu terug laten keren. Dolislager: “Toen we het festival in 2012 wilden organiseren zagen we dat door de opkomende crisis vrijwel alle subsidiepotjes de nek om gedraaid waren. Wel worden we nog altijd gesteund door de Grootegaster ondernemers, maar je kunt niet verlangen dat zij het hele evenement betalen.” Een deel van de ondernemers sponsort ook dit jaar het festival weer. In 2013 zat de organisatie met hetzelfde probleem.

Dat het festival dit jaar terug kan komen, was voor het bestuur ook een verrassing. “Het begon allemaal heel impulsief op een zondagochtend begin april. De avond daarvoor was ik jurylid geweest bij de voorrondes van Flinke Pink in Leek. Terwijl ik ’s nachts in bed lag bedacht ik mij dat het zonde was dat Grootegast niet meer haar eigen festival heeft. De volgende morgen plaatste ik een oproep op Facebook met de boodschap dat wanneer 1000 mensen de pagina zouden liken, ik mijn collega-bestuursleden zou overhalen om het festival weer te gaan organiseren,” vertelt Dolislager.

Wat er toen gebeurde, verbaast hem nog steeds. “Toen ik het getal 1000 tikte wist ik überhaupt niet of we dat ooit zouden halen. Echter hadden we binnen 24 uur 300 likes, nog geen vijf uur later waren het er 400. Het ging enorm hard,” vertelt hij. “Ondertussen hadden de bestuursleden en meerdere vrijwilligers al laten weten weer mee te zullen doen.” Binnen enkele weken waren de 1000 likes binnen en moest er een beslissing genomen geworden. “Ik ben snel met verschillende mensen om tafel gegaan en ook bij de burgemeester langs geweest om te vragen of we een vergunning konden krijgen. Alle lichten gingen razendsnel op groen. Echt ongelofelijk hoe snel dat gegaan is. Het is echt enorm fijn dat Robles Rock weer georganiseerd wordt. Daarmee heeft de regio met Flinke Pink, Summerstrike en Kanaalpop weer vier festivals van naam.”

Ook in de komende editie zal er weer veel ruimte zijn voor (jong) talent uit de regio. “Er zit hier ongelofelijk veel talent, maar eigenlijk weet helemaal niemand het. De komende weken zullen we op zoek gaan naar de toppers uit de regio, die een fantastische show neer kunnen zetten,” zegt Dolislager. “Naast mijn werk voor De Streekkrant heb ik afgelopen seizoen voor Pauw & Witteman gewerkt. Een programma dat we maken vanuit dezelfde studio als De Wereld Draait Door. Ik heb bij beide programma’s verschillende bands voorbij zien komen, die eerder op Robles Rock stonden.”

Vrijwilligers
Voor de komende editie zijn nog veel vrijwilligers nodig. Vanuit het bestuur wordt dit gecoördineerd door Laura Graansma. “We zoeken nog mensen die bij de kassa willen zitten, mensen die het terrein in de gaten willen houden, mensen die kunnen schminken, mensen die mee willen helpen bij de kinderactiviteiten én nog allerlei mensen om hand- en spandiensten te verrichten,” vertelt ze. “Deze vrijwilligers zijn voor ons erg belangrijk, omdat we het festival zonder hun niet zouden kunnen organiseren.” Opgeven als vrijwilliger kan via de website www.roblesrock.nl.