‘Samen zingen is onze verbindende factor’

0
300
Drogeham - Spirit

DROGEHAM – Men neemt een stel enthousiaste jonge zangeressen (Wietske van der Veen, Jelly Kootstra, Hanneke Veenstra, Femke de Jong, Irma Poortman, Alycke Bijma, Anneke Loonstra en Froukje Oldenburger), een bevlogen begeleidster en een uitgebreid repertoire met met name christelijke nummers en voilà: Zanggroep Spirit. Sinds 2007 komen deze meiden iedere maandagavond bij elkaar om te zingen onder begeleiding van Willie de Jong, moeder van twee van de zangeressen, en treden zij zo nu en dan op. ‘
Spirit is vijf jaar geleden een beetje toevallig ontstaan. Vroeger was er in Drogeham een kinderkoor, waar de meeste van onze zangeressen vroeger ook lid van waren. Voor een jeugddienst kwam een aantal van deze leden weer bij elkaar om als gelegenheidsgroepje op te gaan treden. Ze kwamen bij mij met de vraag of ik hun hierin begeleiden wilde. Dat eerste optreden smaakte naar meer, en om die reden zijn we doorgegaan met zingen. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en treden we inmiddels zo’n vijf keer per jaar op,’ vertelt Willie de Jong. De zangeressen van Spirit dragen met hun muziek een duidelijke boodschap uit, al is niet al hun muziek van christelijke aard. ‘We zingen ook wel nummers van Adele, zoals ‘To make you feel my love’, maar dan in het Fries, ‘Ik heb je lief’ van Paul de Leeuw of muziek van Eric Clapton. Wel muziek met een bepaalde sfeer, maar niet per sé christelijk,’ vertelt Wietske van der Veen. Wat Spirit onderscheid van andere zanggroepen is dat de dames meerstemmig zingen.
‘We zijn normaliter met zeven personen, en zingen dan ook zevenstemmig. Het is dan ook heel belangrijk dat de stemmen allemaal bij elkaar passen en dat zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn bij een optreden. Er zijn wel eens optredens dat niet iedereen erbij kan zijn. Dan is het flink ons best doen om alle stemmen toch op een bepaalde manier goed in te vullen, zonder dat er een gat valt.
De bezetting is op dit moment precies goed, maar we kunnen het ons dan ook bijna niet permitteren om ziek te worden of niet te kunnen tijdens een optreden. Dat is behoorlijk moeilijk,’ vertelt Irma Poortman. Spirit is niet een groep die met zeer grote regelmaat optreedt, maar wel een groep die optreden wil om scherp te blijven en ergens naartoe te kunnen werken. De decembermaand is voor Spirit de absolute piek, waarvoor de meeste aanvragen binnenkomen.  ‘In principe treden we nu vaak op in en rondom Drogeham, maar we zouden ook best een keer wat verder van huis willen optreden. We treden op in kerken, maar ook bij andere bijzondere gebeurtenissen, zoals bruiloften. Ook hebben we het afgelopen jaar voor het eerst in ’t Suyderhuys in Surhuisterveen opgetreden tijdens een herdenkingsdienst. Dat viel bij de mensen erg in de smaak, en om die reden zijn we direct gevraagd om dit jaar weer te komen,’ vertelt Femke de Jong. ‘We passen onze muziek altijd aan aan de gelegeneheid waar we optreden. Bij een herdenkingsdienst proberen we de boodschap van troost door te geven, met kerst de blijde boodschap. Over het algemeen is onze boodschap dat je er mag zijn. Dat het geloof niet iets is wat altijd moeilijk hoeft te zijn. Dat je bij God altijd welkom bent. Ook geven we de boodschap door dat je ook je geloof uit kan dragen door te zingen, dat het niet altijd per sé een kerk hoeft te zijn waar je moet zijn. De boodschap is voor de luisteraar, maar deze telt evengoed ook voor onszelf.’
Spirit heeft inmiddels al op een vijftal bruiloften gezongen, onder andere van leden van de groep zelf. De laatste bruiloft was van Anneke Loonstra, één van de leden van Spirit en dochter van Willie. ‘Op iedere bruiloft zorgen we even voor een verrassing. De verrassing bij Anneke was dat er een solo gedaan werd door haar beide zussen.
Ook haar zus die niet bij Spirit zingt deed hier aan mee,’ vertelt Willie. De dames van Spirit zijn niet per sé allemaal vriendinnen, maar als groep wel sterk met elkaar verbonden. ‘We komen uit allerlei verschillende kerken. Soms hebben we de grootste lol samen en soms bespreken we ook hele serieuze zaken. Maar al met al zijn we als Spirit vooral een groep die het leuk vindt om samen te zingen. Samen zingen is onze bindende factor!’ Kijk voor meer informatie op www.spirit.webklik.nl.