Team Switte4Energy bereikt de top van de Mont Ventoux

0
157
ipp

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag zijn de zeven leden van fietsteam Switte4Energy uit Buitenpost, bestaande uit Manon Funcke, Wolter de Haan, Doetie Nicolai, Elmar Schraa, Greetje Wouda, Theo Wouda en Rindert Zijlstra, gestart aan de Challenge Mont Ventoux 2014 van Stichting Join4Energy. De Challenge Mont Ventoux is het beklimmen van de Mont Ventoux in Frankrijk voor medicijnonderzoek tegen energiestofwisselingsziekten. 50% van de kinderen met energiestofwisselingsziekten wordt niet ouder dan 10 jaar. 70% wordt niet volwassen.
‘Met de thermometer op 36 graden kwamen we op woensdag 11 juni aan in Aubignan,’ vertelt Theo Wouda. ‘Op donderdag zijn we als team met de auto naar de top gereden. Het was schitterend weer en het uitzicht geweldig. Ook nu was het weer ontzettend warm. In tegenstelling tot de harde wind en kou van vorig jaar, zou nu de warmte wel eens onze grootste tegenstander kunnen worden. Vrijdag stond er een mooie trainingstocht op het programma door de omgeving aan de voet van de Mont Ventoux. Ook nu was het weer erg warm. Na 25 kilometer werd er na de beklimming van de Col du Madeleine gerust bij Lac du Paty, een klein stuwmeer,’ aldus Theo.
Zaterdag was de dag dat de beklimming van de Mont Ventoux op het programma stond. Anders dan bij de Alpe D’Huez is de Mont Ventoux-challenge een kleiner evenement, waarbij 250 deelnemers stonden te trappelen van ongeduld om  de Mont Ventoux te beklimmen. Een afstand van 22 kilometer en ruim 1600 hoogtemeters moest worden overbrugd. Om stipt 8:00 uur werd er gestart vanuit Bedoin.  ‘In het begin was er slechts sprake van een lichte stijging, maar na 5,5 kilometer begon het echte werk met een stijgingspercentage van tien tot elf procent. Wanneer de top in zicht is kregen we te kampen met wind, maar deze was lekker verkoelend. We kwamen nog langs het monument van Tommy Simpson en maakten een buiging naar deze topper. Maar we fietsten door, we hoorden het geschreeuw en geroep van alle supporters al. De laatste bocht moesten we ruim nemen, anders was deze te steil. En toen bereikten we de top. Wat een ervaring weer en wat een emotie. Daar hebben we een jaar lang voor getraind en geld ingezameld, voor dit ene moment!’
Dankzij sponsoren, familie, vrienden en kennissen heeft het team Switte4Energy € 17.756,- kunnen bijdragen aan dit evenement. Op zaterdag werd de totaalopbrengst van de Challenge Mont Ventoux bekend gemaakt: € 402.006,-. ‘Een geweldig bedrag wat één op één naar medicijnonderzoek tegen energiestofwisselingsziekten gaat,’ aldus Theo. Meer informatie is te vinden op www.join4energy.nl.