Ulrum wederom op de nationale televisie

0
154
SONY DSC

ULRUM – Vorig jaar was er in Ulrum een opnamedag ten bate van de TV-serie God in de lage landen, die dit jaar in het teken staat van 200 jaar koninkrijk. De eerste aflevering van de serie werd zaterdagavond 14 juni uitgezonden op Ned. 2. En dat is ook meteen de aflevering waarin Ulrum en vele Ulrumers aan bod komen. Prins Willem Frederik komt aan land en wordt koning Willem I. Hij wil graag een alleenheerser zijn en wil ook aan het hoofd staan van dé kerk van Nederland, de Nederlandse Hervormde Kerk. Maar ds. Hendrick de Cock verzette zich, wat het begin van De Afscheiding en het einde van de eenheidskerk werd. En toen België ook bij het rijk van Willem hoorde, kreeg hij te maken met verzet van de bisschop van Gent. Dat was het begin van de Belgische Opstand en een andere afscheiding, die van België. Het is dus duidelijk dat de Afscheiding van 1834, die in Ulrum o.l.v. ds. De Cock begon, een belangrijk onderdeel vormt van de uitzending die is uitgezonden. Een deel van de Ulrumer bevolking verleende in gepaste dracht haar medewerking aan de opnamen die grotendeels plaatsvonden in de historische hervormde kerk.