Waar: Overtuinen Zuidhorn

0
205
Zuidhorn OG Straatspeeldag

Datum: woensdag 11 juni
Tijd: 14.00 uur

Voor de eerste keer was de jaarlijkse straatspeeldag in Zuidhorn op het mooie plein van de Overtuinen. Honderden kinderen konden er spelletjes doen of zich op het creatieve vlak uitleven met kunstenaar Frans Hage. De Zakenkring organiseerde het groots opgezette kinderfeest. Als de ongenode gast arriveert, is Margaret van de Cappelle druk in de weer met koffie en thee voor de vrijwilligers. “Fantastisch he”, zegt ze stralend. “Dit soort evenementen houdt Zuidhorn bruisend. Maar we hebben ons flink verkeken op de organisatie, dat was veel meer werk dan verwacht!”
Een gigantisch springkussen, levend tafelvoetbal en water verplaatsen met een helm: de keuze aan spelletjes is groot. Alle kinderen krijgen een kaartje waarop alle spelletjes staan, die ze vervolgens moeten laten afstrepen. Kay van der Meulen en Hilco Ausma staan bij het spelletje met de helmen. Beide jongens zitten op het Terra College en mogen voor hun maatschappelijke stage meehelpen tijdens de straatspeeldag. De heren konden het minder treffen. Er schijnt een heerlijk zonnetje en de sfeer is goed. Geen huilende of jengelende kinderen, nee, alleen maar blije gezichtjes. Of de jongens van het Terra College het ook leuk vinden? “Ja, anders moeten we naar school”, antwoorden de jongens. Serieus gaan ze weer verder met het afkruisen van de spelletjeskaarten en de kinderen worden aan het werk gezet. Er moet water in die helmen en rennen maar!
In de hoek van het speelterrein bevindt zich ook de kunstenaar van Zuidhorn Frans Hage. Bij een aantal picknicktafels zijn kinderen druk in de weer met kwasten en verf. Ze schilderen kronkelende takken in vrolijke kleurtjes. Niet alleen de takken zitten onder de verf, maar ook de handjes en af en toe zelfs een gezichtje zijn gekleurd. Anja en Bineke helpen de kinderen aan een kwast, stropen de mouwen op en vullen verf bij. Lisanne en Tim werken geconcentreerd aan hun tak. Frans vertelt ondertussen over het kunstwerk, een grote boom. “Vorig jaar hebben we met z’n allen een groot schilderij gemaakt in Mondriaan stijl. Iedereen maakte een stukje en dat hebben we toen bij elkaar gelegd. Dit keer hebben we dus de grote boom. De kinderen mogen de stam beschilderen, maar ook de losse takken die in de boom worden gehangen. Er wordt echt samen gewerkt aan het kunstwerk. En als de boom klaar is, dan komt hij in de supermarkt te staan hier.”
De spelletjesmiddag voor zes- tot zevenhonderd kinderen is georganiseerd door slechts drie man, ga er maar aan staan. Roland Turksema, Johan Vergonet en Margaret hebben de dag namens de Zakenkring georganiseerd. “We hebben ons wel een beetje verslikt in de hoeveelheid werk”, vertelt Margaret. “We zijn berekend op zevenhonderd kinderen en zoals je ziet: het loopt storm. Je moet op zo’n dag natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Het werd later en later tijdens onze wekelijkse vergadering. Op het laatst zaten we er om twaalf uur ’s nachts nog!”
Het resultaat mag er dan ook zijn. Voorheen werd de Straatspeeldag altijd georganiseerd in de Nieuwstraat, maar op het plein van de Overtuinen is er een stuk meer mogelijk. De kinderen mogen verkleed komen en op een catwalk kunnen ze hun creaties showen. Vooraf worden ze geschminkt en voor iedereen is er een mooie foto. “Iedereen krijgt dus een cadeautje mee”, aldus Margaret. “Het is zo mooi dat we een evenement als dit kunnen organiseren op het plein. Dit is precies wat wij als Zakenkring voor ogen hebben. Dit zorgt ervoor dat het bruist in het centrum van Zuidhorn.”
Natuurlijk was er geen feest geweest zonder alle vrijwilligers. De mensen die bij de spelletjes staan en de kinderen helpen, maar er is ook een heel team dat heeft geholpen met het klaarzetten van de spelletjes. “Zelfs een wat oudere man”, vertelt Margaret. “In alle vroegte was hij er al. Toen alles stond zei hij: ‘Ik kom aan het eind van de middag wel weer om te helpen met opruimen.’ Fantastisch toch?”

Zuidhorn OG Straatspeeldag-5 Zuidhorn OG Straatspeeldag-7