Alles over zeewier tijdens ‘Wierweekend’

0
177

KLOOSTERBUREN – Tijdens het ‘Wierweekend’ in Kloosterburen draait het drie dagen lang om zeewier. Op 27, 28 en 29 juni organiseert Stichting SintJan het weekend, samen met Ale en Fenna Havenga van biologische boerderij Landgoud in Kloosterburen. Zeewier is het voedsel van de toekomst, zo vinden de organisatoren. Het is namelijk heel voedzaam en duurzaam te verbouwen.  Veel mensen vinden het nog een gek idee om zeewier te eten. De smaak is zilt, soms wat vissig, maar veel mensen vinden het lekker. Tijdens het weekend wordt bezoekers de gelegenheid geboden te proeven van verschillende producten met zeewier.  Janet Frieling uit Houwerzijl laat in een aantal workshops zien wat je allemaal met zeewier kunt doen en wat voor gerechten je er mee kunt bereiden. Op zaterdag 28 juni is er een workshop zeewierbonbons maken en een workshop EHBO met zeewier. Op vrijdag en zondag zijn er sprekers die vertellen wat de toepassingen van zeewier zoal zijn en wat de mogelijkheden zijn om zeewier commercieel te verbouwen. Arjen de Vos van Zilt Proefbedrijf Texel licht op vrijdagmiddag om 13.00 uur toe wat de gevolgen zijn van de verzilting van de bodem en welke nieuwe kansen dat zou kunnen bieden. Op vrijdagavond om 19.30 uur is er een lezing van de Japanse Take Tomoko (in het engels) over de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van Zeewier en op zondag 29 juni spreekt Willem Brandenburg.  Brandenburg is senior onderzoeker zilte teelten aan de Universiteit van Wageninigen. Zie voor mee info: www.sintjankloosterburen.nl – activiteiten.