Bauke Mollema klaar voor Tour de France

0
168
Bauke Mollema in Zwitserland

Derde plaats tijdens Ronde van Zwitserland:

ZWITSERLAND – Terwijl het land zich vooral bezig houdT met Louis van Gaal en de zijnen wordt er ook nog gewielrend. Zo reed Bauke Mollema afgelopen week de Ronde van Zwitserland. Een belangrijke meerdaagse, maar ook de laatste voorbereiding op het allergrootste werk waar het hele seizoen op afgestemd is: de Tour de France die op 5 juli van start gaat.
Vorig jaar won Mollema de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland. Hoewel een dergelijk succes nu uitbleef, is met de vorm van de Belkin-kopman niets mis. Dat werd al duidelijk op dag één tijdens de lastige tijdrit over negen kilometer waar hij een zevende tijd neerzette. Ook op dag twee tijdens een zware bergetappe ging het naar wens en stond de renner op 22 seconden van leider Martin wat recht gaf op een vijfde plaats in het algemeen klassement. Hoewel hij op iets meer had gehoopt vooraf. Dag drie verliep eveneens volgens plan waarbij Mollema na een zware eindsprint eindigde op een vierde plaats, net buiten het podium. De achterstand op leider Martin werd met twee seconden terug gebracht. Daarna volgde een vlakke etappe en een tijdrit. Stiekem droomt de renner dan nog altijd van een dagzege. Zaterdag of zondag tijdens de bergetappes zijn er kansen, weet Mollema. Op zaterdag doet de in Zuidhorn opgegroeide renner een serieuze poging de ritwinst binnen te slepen. Het lukt hem net niet. In de achtste rit eindigde hij tijdens de finish berg op drie seconden achter winnaar Esteban Chaves. Hij was er bijna maar net niet. Toch overheerst niet de teleurstelling maar een goed gevoel: “Natuurlijk is het even balen, maar ik heb gezien dat de teamtactiek goed werkt. De samenwerking is optimaal en dat zijn belangrijke dingen. Daarbij denk ik dat de sterkste vandaag heeft gewonnen”,  aldus een eerlijke Mollema die zich verheugd op de zware slotkoers waar nieuwe kansen liggen om zich alsnog op het podium te rijden. En zo gebeurde het ook. Tijdens een demarrage van Mathias Frank konden alleen de klassementsrijders Mollema en Rui Costa volgen. Ze sloten aan bij de koplopers van dat moment en besloten vol gas te gaan om hun voorsprong te vergroten. In de slotklim plaatste Rui Costa zijn beslissende demarrage en liet Mollema, die uiteindelijk tweede werd achter zich evenals Frank die beslag legde op de derde plaats. Door de zilveren plaats in het dagklassement veroverde de Belkin-rijder de derde plaats in het eindklassement. Rui Costa sloeg een dubbelslag, hij pakte niet alleen de dagzege maar eindigde ook als eerste in het algemeen klassement.