‘De saamhorigheid wordt steeds groter’

0
210
gerkesklooster

Gerkesklooster-Stroobos in teken feestweek

GERKESKLOOSTER/STROOBOS – Of ze een beetje feest kunnen vieren in Gerkesklooster-Stroobos? Ervaar het zelf, want van woensdag 2 tot en met zondag 6 juli staan de dorpen weer in het teken van de feestweek. De vijfde om precies te zijn. ‘Toen we vijf jaar geleden begonnen, moesten we het wiel als het ware een beetje opnieuw uitvinden. Nu gaat dat al veel beter. De feestweek is gegroeid. Want ook gegroeid is, is de saamhorigheid in de dorpen. Prachtig om te zien’, zegt Siemon Luimstra, penningmeester van de Stichting Dorpsactiviteiten. Als vertrouwd is de grote feesttent op het sportterrein het centrale punt van de activiteiten.
De feestweek kent tal van nieuwe elementen. ‘Dat is belangrijk’, zegt Luimstra. ‘Goede dingen moet je zo laten, maar een beetje vernieuwing kan beslist geen kwaad.’ Nieuw is in elk geval de Ladies Night op woensdagavond. Mannen zijn niet welkom, alhoewel. ‘De mannelijke bestuursleden zullen dan bardienst draaien. Krijgen wij er toch nog iets van mee’, lach Luimstra. Op donderdag start ‘de sterkste buurt’ competitie met medewerking van Wout Zijlstra en op vrijdagochtend zijn er spelletjes voor kinderen van de basisschool. In de middag komt de wat oudere jeugd aan bod en vrijdagavond is er ‘Gerkesklooster-Stroobos Got Talent.’ Voorheen organiseerden we een playbackshow. Dit leek ons leuker. Iedereen die denkt iets goed te kunnen, mag dat laten zien’, zegt Luimstra. Op zaterdagochtend zijn vijftig plussers welkom in de feesttent. Er zijn dan activiteiten die worden afgesloten met een lunch. ‘Met Glans van de Schans’ is misschien wel dé activiteit van de feestweek. ‘We staan bekend om het water, dus moet je daar iets mee doen. We verwachten er weer heel van. In de pauze is er spijkerbroekhangen’, zegt Luimstra, die verder laat weten dat er op de zaterdagmiddag leuke (geld)prijzen te winnen zijn. Zaterdagavond is het helemaal groot feest in de tent als ‘Après Ski Hut On Tour’ langskomt. ‘Schijnt heel leuk te zijn met een dj, een zanger en twee Heidi’s. Bovendien worden er gadgets weggeven.’ De feestweek wordt – hoe mooi- afgesloten met ene tentkerkdienst op zondagmorgen. ‘Is altijd heel druk’, zegt Siemon. ‘De stoelen zijn vaak niet aan te slepen.’
En dan zit het er weer op. ‘Dan gaan we op de zondagmiddag als bestuur – behalve Siemon zijn dat Klaas Brontsema, Janet Kiewiet, Jan Tjoelker, Jan de Haan en Hielke Stenekes-  even nabeschouwen. Als bestuurslid beleef je deze dagen heel intens. Maar het is elk jaar weer genieten. Je ziet de animo bij buurten om de boel te versieren groeien en groeien. Een teken dat we op de goede weg zijn.’ Info: www.sdags.nl