“Dit is een mooi afscheid van onze barakken”

0
289
Zuidhorn Lipdub-2

De Borgh neemt eigen lipdub op

 

ZUIDHORN – Vrolijke circusmuziek schalt op vrijdagochtend over het schoolplein van De Borgh in Zuidhorn. De kinderen van alle groepen zijn verkleed en staan te stuiteren op het schoolplein, dolenthousiast omdat ze eindelijk, na maanden oefenen, de lipdub gaan opnemen voor de camera. De lipdub wordt opgenomen door de hele school en alle kinderen komen in beeld. “Een mooie manier om afscheid te nemen van ons schoolgebouw. Dit is een blijvende herinnering voor zowel de kinderen als voor ons”, aldus Annemarie Beukema, directrice van de school.
Nog één schooljaar en dan verhuizen de kinderen van De Borgh naar de Brede School. Zij delen de nieuwe school met Het Anker en cliënten van De Zijlen. Annemarie vertelt dat De Borgh als school gewoon een eigen deel krijgt en dus ook haar eigen identiteit behoud. “We zoeken de samenwerking wel op waar kan, zoals bijvoorbeeld bij een sportdag. Maar eigenlijk doen we dat nu ook al. De kinderen zullen elkaar meer ontmoeten, alleen de kleuters houden we apart. Van de beide scholen is er voor de kleuters ook een eigen ingang. In het ontwerp heeft veiligheid en overzichtelijkheid veel aandacht gehad, dat zie je daarin terug. Nu zijn we al een stapje verder. We komen wekelijks bij elkaar met de communicatiegroep, waarmee we een planning maken voor de verhuizing.”
Ondertussen moet Annemarie weer plaatsnemen tussen de kinderen, want er wordt weer een scene opgenomen. De muziek gaat weer aan en cameraman Partick Wijninga loopt tussen de kinderen door. Ouders Andreas Dallinga en Nynke Blijham dragen namens ‘Vrienden van De Borgh’ ook hun steentje bij. “De nieuwe school zal wel even wennen zijn, maar we krijgen er iets heel moois voor terug”, vindt Nynke.
“Dit is in ieder geval een mooi afscheid van onze barakken.” Andreas vertelt dat ze de hele dag al in de weer zijn. “Eerst hebben we twee keer ‘droog’ geoefend. De eerste keer was het een rommeltje, maar het gaat steeds beter.” Bart Brandt Buys is de bedenker van de lipdub. Hij is er maar druk mee, vliegt heen en weer en zorgt dat alle kinderen staan waar ze horen te staan. Als een jongetje de microfoon voor de derde keer laat vallen, spreekt hij hem streng toe en maant tot voorzichtigheid. Er wordt weer een shot opgenomen. “Het moet in één keer goed gaan”, vertelt Patrick. “Het komt heel nauw allemaal.” De muziek gaat aan, de camera loopt en daar gaan ze weer. Even later zijn ze weer terug. De kleuters waren te laat. “We gaan nog een keer”, roept Bart.  Danny, Swen, Lindomar, Dennis en Jurre uit groep 7 vinden het heel leuk om een lipdub te maken. “Samen vormen we een regenboog”, leggen ze uit als gevraagd wordt naar hun kleurige kleding. En dan: “het is wel leuk, maar het duurt wel een beetje lang. Maar daar waren we al voor gewaarschuwd. Maar daar leren de kinderen ook weer van, vindt directrice Annemarie. “Geduld, doorzettingsvermogen en samenwerken, de kinderen leren hier veel van. Het is super dat we dit nog met elkaar kunnen doen.”