Eenrumer zingt Nederland naar de top

0
196
WK Zangers

Hij is er: een Gronings WK lied

EENRUM – Henk Kruijthof uit Eenrum heeft samen met Jaap Wieringa uit Tynaarlo een heus WK lied uitgebracht: ‘Joa wie goan deur’. Het is een Gronings lied en ligt vlot en vrolijk in het gehoor. Het heeft wel iets weg van Doe Maar. Of ‘onze’ jongens nou goed voetballen of niet, aan de opzwepende teksten van Henk en Jaap zal het in ieder geval niet liggen. “Nu moeten we het nummer nog aan de man brengen.”

Het nummer ‘Joa wie goan deur’ bestaat al even, maar het is pas sinds kort dat het wat opgepikt wordt. “Dat is ook wel logisch zo met het WK voor de deur”, aldus Henk. “We waren wat te vroeg, dus vandaar dat we dat nu nog eens opnieuw doen.” Zoals uit de titel van het lied al blijkt, wordt er gezongen in het Gronings. “Je kunt groot denken, of klein. Ik zing ook wel in het Engels, maar ik dacht het meeste kans te maken met een liedje wat goed aanslaat in het Noorden. Ik werd wakker ’s nachts en ineens had in dit nummer in mijn hoofd. ‘We gaan door!’ en dan met verschillende plaatsnamen. Gek genoeg had ik eerst Friese plaatsnamen in mijn hoofd. Ik heb een tekst geschreven en Jaap heeft hem vervolgens naar het Gronings vertaald.”
Jaap geeft een dat dat een uitdagende klus was. “Zoek maar eens plaatsnamen bij elkaar op rijm.” Het lukte om alles te vertalen, zodat het inspelen en zingen van start kon gaan. Er is zelfs een clip bij het nummer. “Daar hebben we vierhonderd kilometer voor door de provincie gereden om alle verschillende plaatsnaamborden te filmen. Het resultaat mag er dan ook zijn.”
De heren zouden het mooi vinden als hun lied een hit wordt in het Noorden. Tot nu toe loopt het echter nog niet bepaald storm. “Maar mijn campagne is dan ook nog niet klaar”, zegt Henk strijdbaar. “Het zou mooi zijn als het door een studentenvereniging of iets dergelijks zou worden opgepikt. Maar misschien is het ook wel te intellectueel. Het is geen standaard WK-hitje, er zit wel een dubbele bodem in.”
Zelf vinden de heren de zin over de bondcoach het mooiste. “Bondscoach die kriegt overwaark. Noeit zol hai de cup goan winn’n, nait zo laang er Duutsers binn’n.” En dan vervolgens weer: “Joa wie goan deur’. Heel wat plaatsnamen komen voorbij. Van Lauwersoog tot Grunn Stad. Van Grootegast tot Noord’nveld. Friesland, Groningen en Drenthe wordt opgeroepen om ‘onze’ jongens naar de overwinning te zingen.
Jaap Wieringa en Henk Kruijthof vormen sinds enige tijd de Selvero’s, maar beide mannen draaien al langer mee in de Groninger popscene. Jaap was ooit zanger bij de legendarische Humps en speelde ook in Progenitive terwijl Henk gitaarde bij Thorsted, Mr. Pleasant, The Redlabel Bluesband en het showorkest van Thérèse Germain. Pas in 2013 kwamen de heren elkaar voor het eerst tegen bij de repetities voor een gelegenheidsbandje. Henk was al een tijd op zoek naar iemand die zijn liedjes wou en kon vertalen in het ABG (Algemain Beschoafd Grunnegs) en Jaap had zelf ooit wat primitieve demo’s gemaakt van zijn eigen werk in de streektaal. Besloten werd om twee liedjes van Henk en twee van Jaap opnieuw op te nemen en via cd en internet aan de man te brengen. Henk zorgt in zijn homestudio voor de opnames en legt inmiddels de laatste hand aan deze overige nummers. Want de Selvero’s zingen niet alleen over voetbal. Zo heeft Jaap een mooie en swingende hommage geschreven aan zijn geliefde provincie, genaamd ‘Grunning’ terwijl hij voor ‘Doen’ misschien iets te diep in het glaasje keek. Henk’s andere bijdrage heet ‘Mokkels’ en gaat over het gestaag groeiende aantal dames met ruimschoots te veel vet aan de botten. Deze nummers komen binnenkort uit.  Beide mannen zouden graag optreden met hun nieuwe WK hit, bijvoorbeeld in een café voor af na de wedstrijd. “We regelen er zo een bandje bij, we kennen genoeg muzikanten”, vertelt Henk. “Ik hoop echt dat het opgepikt wordt, want ik ben al heel lang bezig aan de weg te timmeren. Vaak heb ik gedacht dat die doorbraak er bijna kwam, maar ik ben er nooit zo van om mezelf te promoten. Dat ik dit nu doe is dan ook echt een overwinning op mezelf. En nu maar hopen dat er wat uitkomt. Wie goan zeker deur!”