Henk Bakker: “Ik zat de eerste keer zwetend in de gemeenteraad”

0
350
Zuidhorn Henk Bakker

Een maand vol ‘eerste keren’ voor kersverse wethouder

ZUIDHORN – Voor de nieuwste aanwinst van het college in Zuidhorn, wethouder Henk Bakker, was de afgelopen maand een maand vol eerste keren. De eerste keer medailles overhandigen aan kinderen tijdens de avondvierdaagse en de eerste keer gemeenteraad als wethouder zijnde. En dat was toch wel even spannend. “Ik ben zelf jaren raadslid geweest, ik weet hoe ik zou zijn losgegaan op sommige onderwerpen. Wat krijg ik over me heen?”,  vroeg Bakker zich voor die tijd af. “Ik zat de eerste keer zwetend in de raadzaal.”
“Als ik de recensies mag geloven, is de eerste keer gemeenteraad goed gegaan”, vertelt Bakker. De zenuwen waren er, maar vielen de anderen blijkbaar niet te veel op. “En Bert Nederveen zat naast me, dus hij kon inspringen waar nodig. Ik heb acht jaar in de gemeenteraad gezeten in de oppositie. Nu sta ik voor de eerste keer aan de andere kant.”
Een mooie uitdaging voor Bakker, als is het wel even wennen. “Het weekend voor de gemeenteraad hadden we altijd veel contact met de fractie”, vertelt de GroenLinks wethouder. “We belden veel heen en weer. Nu sta je er buiten, het dualisme hè? Het is dus iets eenzamer in het college.”
Bakker heeft ook zijn eerste succesje al geboekt als wethouder. Basisschool De Rietstek in Kommerzijl krijgt er zes parkeerplekken bij. “Het lijkt iets heel kleins, maar voor het dorp is het een goede verbetering.” De zogenaamde ‘kiss&ride’ achter de school is nu niet verhard. Bij slecht weer worden de kinderen dus voor de school afgezet, wat het overige verkeer hindert. Daarom komen er achter de school nu zes verharde parkeerplaatsen, zodat er niet meer wordt uitgeweken naar de voorzijde om kinderen af te zetten. De gemeente en Penta Primair betalen de parkeerplekken gezamenlijk. “Dit komt de leefbaarheid in het dorp ten goede”, aldus Bakker.
Ook al is Bakker nu wethouder, hij vindt het belangrijk om benaderbaar te blijven, net als toen hij in de raad zat. “Er is natuurlijk wel een verschil. Nu sta je aan de wetgevende kant en heb je meer oog voor wat wel en niet kan. Dat heb ik ook aangegeven tijdens mijn eerste publieke optreden op de Brede School in Zuidhorn. Maar ook al ben ik nu wethouder, ik wil open blijven staan voor kritiek, tips en suggesties. Dan scheelt het toch dat mensen je al kennen.”  Juist dat verbinden vindt Bakker erg mooi aan het wethouderschap, evenals het ceremoniële gedeelte. “De kinderen van basisschool De Molshoop in Noordhorn lopen elk jaar als enige school vijftien kilometer tijdens de avondvierdaagse. Dit jaar deden ze dat voor het laatst, omdat de school gaat fuseren met ‘t Kompas. Ik heb de medailles mogen uitreiken. Zulke dingen zijn belangrijk om te doen, zo blijf je ook als wethouder dicht bij de mensen staan.”
Voor het eerst sinds jaren een GroenLinks wethouder in Zuidhorn, wordt het lastig voor Bakker om er tussen te komen en zijn stempel op het beleid te drukken? Bakker meent dat dat wel wat losloopt. “We zijn weer begonnen met Slim Wonen, waarvan we de eerste informatieavond alweer hebben gehad. Natuurlijk is duurzame energie belangrijk voor mij en ook wil ik inzetten op het gebruik van meer zonnepanelen in Zuidhorn. Maar verschillende kennissen hebben me al gezegd: je moet niet alles in het eerste jaar willen scoren. Alles is in ieder geval goed in het akkoord vastgelegd, dus we gaan het echt wel uitvoeren.”